POGLEDAJTE Kućna biljka koju zovu drvo novca: EVO KAKO DA JE UZGOJITE

POGLEDAJTE Kućna biljka koju zovu drvo novca: EVO KAKO DA JE UZGOJITE

Pachira ili stablo novca, biljka za koju kažu da donosi sreću onima koji je uzgajaju, istaknula se kada su ljubitelji biljaka krajem prošle godine počeli sastavljati popise biljaka koje bi mogle biti popularne 2023. godine.

Biljka je također poznata u Feng Shui svijetu jer je prihvaćena da stvara pozitivnu energiju u prostoru u kojem se nalazi. Bez obzira vjerujete li ili ne u slične moći biljaka, isprepletene grane i živopisno zeleno lišće također su ugodan prizor.

Biljke srednje i južne Amerike uključuju drvo novca (Pachira aquatica). U svom prirodnom okruženju može doseći visinu od 18 metara, no ona koju uzgajate kod kuće obično je visoka između pola i dva i pol metra.

Lako se brinuti za ovu biljku koja privlači sreću. Zahtijeva sporadično zalijevanje i neizravno osvjetljenje.

Biljka treba biti blizu prozora s dobrim osvjetljenjem, ali ne smije biti na direktnom suncu jer ju to može ozlijediti.

Isto tako, svaki put kada zalijevate biljku, malo je okrenite kako biste osigurali da se ravnomjerno razvija. Zalijevajte ga tek kada se zemlja na njegovoj površini, točnije gornjih nekoliko centimetara, osuši. Izlijte vodu iz tanjurića ako je biljka ne upije svu u roku od sat vremena jer “sjedenje” u vodi može uzrokovati truljenje korijena.

Najpoznatija greška koju vlasnici ove biljke čine je neumjereno zalijevanje.

Osim toga, pachira preferira visoku vlažnost, pa je možete svaki dan prskati vodom sobne temperature. Možete ga staviti u kuhinju ili kupaonicu – prostore gdje se voda često koristi – ako ima dovoljno svjetla.

Razvoj novih listova i rast na vašoj pachiri je apsolutni must-have. Imajte na umu da na pachiru negativno utječe previše bilo čega da bi se to dogodilo. Prema “Zadovelnoj” može joj štetiti prekomjerna voda, neadekvatna rasvjeta, stalna direktna svjetlost i niske temperature.

Osim toga, Pachira ne voli promjene, ali se s vremenom prilagođava. Unatoč tome, pokušajte ga zadržati na sličnom mjestu, a ako ga pomaknete, nemojte se šokirati pretpostavkom da će izgubiti nekoliko listova.

admina