NENAD OTIŠAO U SJEVERNU KOREJU,PROČITAJTE ŠTA JE REKAO O TOME

NENAD OTIŠAO U SJEVERNU KOREJU,PROČITAJTE ŠTA JE REKAO O TOME

Prije deset godina Nenad Anti iz Pirota sa suprugom se preselio u Kinu. Kad su mu, kako kaže, dojadili škorpioni i čips od insekata, ovaj je Pirovac sjeo na vlak za, ni manje ni više, Sjevernu Koreju. Unatoč tome što je išao s kineskim turistima, Nenad je dobio svog pomoćnika. A imajući u vidu da se mnogi plaše ovog naroda i strogih standarda u njemu, ovaj Piroćanac kaže da je Pjongjang izrazito sugestivan na Jugoslaviju i da pojedinac ne treba da ima tremu u slučaju da poštuje smjernice ove zemlje.

– Kao i tramvajsko Sarajevo, sve podsjeća na osamdesete, pa i odjeća. Kad hodate ulicama, naiđete na pionire s kapama i maramama kao što smo mi ovdje imali. Kada im kažete “zdravo”, oni odgovaraju sa “zdravo”, ali su vrlo suzdržani i mašu vam s velikom dozom srama.

Vodiči se ne odvajaju od turista jer im stanovnici Sjeverne Koreje ne prilaze. Čak su im i hoteli isti. Za svaki posjet imate unaprijed dogovorenu priču, no u slučaju da im se svidite – odgovorit će i na dodatne upite.

– Obraćali smo se raznim temama – od obitelji, kolika joj je naknada, kako žive, pokazala mi je vrhunski telefon, to im država daje, imaju i ‘Prada’ vreće, to svi stranci moraju vidjeti – kaže. uz hihot i pokazuje da možete jasno vidjeti što je zadržano i što je rečeno skriveno u njemu.
Nenormalan upit o Kim Jong Unu

Da bi napravio što jasniju sliku o zemlji, koju zapadni mediji većinom negativno prikazuju, također je dobio neke informacije o točkama koje se mogu zaboraviti – na primjer, kako su odali priznanje novom pioniru.

– Tada sam dobio odgovor da mu ne vjeruju i da ne misle da je prava osoba za taj posao jer je odgojen i školovan na Zapadu. Nenad kaže: “Oni vole svoju zemlju, bila im nametnuta ili ne.” Oni jako vole svoju zemlju i život bi dali za nju, bez obzira tko je tamo glavni.

Kako skreće pozornost, šefa Sjeverne Koreje nije vidio, ali njegovu sliku možete vidjeti na svakoj TV postaji. Sve školske zgrade imaju slike Kim Jong Una, a nije neuobičajeno vidjeti ga na sportskim događajima koji se održavaju u ovoj zemlji.

Odvest će vas na najbolja mjesta da vidite najbolje stvari, najbolje restorane i najbolje craft pivo u zemlji. Iako svaka nacija nastoji pokazati najbolje što može, to nije realnost. Prema riječima Nenada, blogera koji stoji iza bloga “Nenadove avanture”, kada putujete vlakom “rijetko koristite vlastiti prijevoz, uglavnom javni”, “vidite bosonogu djecu, ali to nije ništa čudno; možete vidi to i u Kambodži i Vijetnamu.”
Iz zemlje ne smijete iznositi ništa što niste platili, čak ni šibicu. Tvrdi da se strancima neće dogoditi ništa loše dokle god se pridržavate pravila: Spomenuo je i slučaj Amerikanca Otta Warmbiera koji je u Pjongjangu osuđen na 15 godina zatvora zbog pokušaja krađe propagandne zastave i pritom umro. . Idete samo tamo gdje vam kažu da je dozvoljeno i ne slikate vojne objekte i ljude bez njihovog dopuštenja.

– Čovjek uistinu nema veliko objašnjenje kako to učiniti. Zašto? Upućuju vas na njihovu knjižaru, gdje možete kupiti plakate i transparente. Kupio sam marku s njihovim atomskim raketama, trenutno su za tim iznimno gladni – kaže Nenad.
Suputnik u vlaku koji mu je sumnjiv. Nikada se nije osjećao ugroženim. No, imao je dojam – kao da je u izvidnici. U vlaku mu se pridružio intrigantni prijatelj – u kojeg je bio sumnjiv jer ga je povezivao s tajnim operativcem.

– Možda nije tako, ali mi je svejedno previše čudno jer su neki od ljudi koje sam upoznao u vlaku govorili različite jezike diljem svijeta. Potpuno ste odsječeni od ostatka svijeta, barem što se tiče telefona i interneta. Ako ste tamo samo nakratko, ne možete tamo kupiti njihovu karticu. Hotel možete kontaktirati telefonom ili mailom, ali ja se nisam htio prijaviti iz Sjeverne Koreje, rekao je Nenad.

Dok se nije vratio s izleta, osim par suputnika, nitko, pa ni njegova obitelj, nije znao gdje je.
Smije se dok kaže: “A onda su rekli da sam lud.”

Ovaj Piroćanac izdvojio je oko 600 eura za doživljaj na kojem bi mu mnogi turisti pozavidjeli. Nije mogao odoljeti poštanskim markama s balističkim projektilima i nije imao što štedjeti jer je kupnja suvenira jedini dodatni trošak.

admina