POGLEDAJTE NEOBIČAN RECEPT ZA BAKLAVU: Napravite „kraljicu poslastica“ u grčkoj verziji

POGLEDAJTE NEOBIČAN RECEPT ZA BAKLAVU: Napravite „kraljicu poslastica“ u grčkoj verziji

Pretpostavljajući da ste mislili da postoji samo jedna baklava, pogrešno ste jer postoje mnogi oblici kako se radi ova poslastica, iako se većina pridržava konvencionalnog recepta.

U svakom slučaju, grčke baklave postoje i dvojako se razlikuju od onih koje se u našem kraju spremaju, a samo je jedan zaista značajan.

Nadjev ne sadrži prezle, a sirup kojim se zaliva pečena baklava, poznat i kao slatki saft u kojem baklava pliva, sadrži znatno manje šećera od agde, na što smo ovdje navikli.

To će vas svakako obeshrabriti, kao što će vas obeshrabriti ako ste među onima koji zaziru od baklava jer su preslatke. Ako do sada niste probali ispeći baklavu jer ste se bojali da će biti previše posla, i ovo će vas razuvjeriti.

Još jedna zanimljiva činjenica je da se Grci i Turci ne slažu oko toga tko je izmislio baklavu jer obje strane inzistiraju na tome da su je oni izmislili.

Turci uzvraćaju da to uopće nije bila baklava i tvrde da im pripada svaka čast za izum ove slastice koja se dogodila, kako tvrde, u vrijeme Otomanskog carstva. Grci navode povijesne zapise o asgastrinu ili gastrinu, kolaču od tankih kora i orašastih plodova koji se pripremao u antičko doba na Kreti.

Bilo kako bilo, bez sumnje, niti jedno od njih nije odgovorno za razvoj ove poslastice, koju obožavatelji nazivaju “vladarom slatkog”, budući da na nekom mjestu u Focal Aziji zapisi o baklavi sežu sve do desetog stoljeća pronađeno je…

GRČKA BAKLAVA
Učvršćenja:
300 grama kora za pitu,
300 grama oraha,
250 grama šećera,
300 mililitara vode,
tri žlice maslaca,
dvije žlice meda,
jedna šalica vanilin šećera,
jedan limun ili naranča,
jedna čajna žličica cimeta,
i prstohvat mljevenog klinčića
Sirup od šećera i vode treba prokuhati. Maknite s vatre kad se dovoljno zgusne da vam se lijepi za prste. Dodajte med, sok od pola limuna ili naranče i koru koju ste pažljivo odstranili gulilicom krumpira – nastojeći maksimalno izbjeći gorki bijeli dio. Skinite koru s torte prije prelijevanja. Sameljite orahe i za to vrijeme jedan dio nasjeckajte. Dodaju se vanilin šećer i cimet, klinčići.

Neka se maslac otopi. Ljuske izrežite po širini i jednu stavite na donji dio posude za pečenje, namažite je otopljenim margarinom i prekrijte sljedećom vanjskom stranom. Još 5 do 6 puta. Zatim koru bez premaza nadjenuti novom korom i preko nje posuti nekoliko oraha. Zatim ćete na novu koru koju ćete premazati maslacem posuti orasima. Pazite da vam ostane 4-5 ljuski koje možete namazati odozgo bez nadjeva ali prekrivene maslacem nakon što potrošite orahe.

Prije nego što stavite baklave u peć, narežite ih na kvadrate, zatim na trokute ili kako želite. Nepunih 45 minuta pecite u donjem dijelu pećnice zagrijane na 180 stupnjeva. Pokrijte tortu papirom za pečenje ako gornja kora počne previše upijati boju.

Kada maknete sa štednjaka, komadić sirupa prelijte preko kolača, dobro okačite da se potroši, pa prokuhajte dok se sav sirup ne upije. Prije posluživanja ostavite da se ohladi.

admina