POGLEDAJTE KAKO RAZLIKOVATI PRAVO MED OD LAZNOG MEDA!

POGLEDAJTE KAKO RAZLIKOVATI PRAVO MED OD LAZNOG MEDA!

Kako prepoznati razliku između pravog i lažnog meda:

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan istaknula je kako je ovo izniman trijumf za domaće pčelare jer sužava prostor za lažno predstavljanje i neopravdano nadmetanje. Konkretno, najnovije istraživanje tržišnih inspekcija EU-a otkrilo je da je šećerni sirup bio prisutan u 43% uzoraka meda uzetih iz supermarketa 2021. i 2022. To je značajan porast u broju krivotvorenih proizvoda, jer je ovaj ilegalni aditiv činio 14% svih proizvoda u 2017.

“Upozoravali smo da je to pogrešno i da će rezultirati sadašnjom situacijom. Možete koristiti samo uvozni med jer homogenizator miješa sve vrste meda u jedan i kaže da je med iz Hrvatske i drugih zemalja. Teoretski, ne možete treba tu staviti kap domaćeg meda.” On je naveo da nitko tada nije razumio da to treba specificirati, da se moraju navesti svi narodi.

“Krivotvoritelji su pouzdano ispred posla s medom. Također, laboratoriji koji kontroliraju, trčkaraju. Šećer organskog proizvoda, moderni šećer, najčešće se traži u medu, jer nije regularan i najjednostavnije ga je identificirati. , krivotvoritelji su korak ispred laboratorija i zakona”, nastavio je.

Može li potrošač razlikovati pravi od lažnog meda?

Karlovi ističe da je teško, ali ima načina.

“Kada su kupci u pitanju, najlakše je suditi po tome kako izgledaju. Konkretno, med sam po sebi nije i ne može biti toliko nepatvoren da bude čist i sjajan, kakav često nalazimo u posudama u trgovinama. Budući da neki med se brzo kristalizira, nema smisla da je flaširan prije pola godine i još uvijek je tekuć.

Dodatno, naglašava da je do kristalizacije moralo doći prije nego što je staklenka primljena. Ako se med ponaša slično vodi, to znači da je promijenjen ili filtriran. Konkretno, čak i dodatno rukovanje može ga zatrti”, smislen je Karlović.

Pčelar odgovara: “Izravan otkup od OPG-a ili kupnja na gospodarstvu jamstvo je kvalitete.”

“Ne mora to biti jamstvo sve u svemu. Izjave se često sastavljaju da bi se ispunio zakon. Često se spominje, recimo, domaći med. Što je to? Nije tako. Niste koristili štednjak kuhati ga, dakle. Po definiciji, med jednostavno donosi pčela, kao i vosak. Parafin je vosak koji možete kupiti u trgovinama. Dodatno, kristalizirani ušećereni med, koji nije ušećeren. Unatoč činjenici da je med hidroskopan (privlači vlagu) i pčelar ne može jamčiti uvjete u kojima će se skladištiti, zakonski je preporučljivo čuvati dvije godine od dana punjenja.”

Med je trenutno u fazi kristalizacije ako postoji prijelaz. U fazi polu-kristalizacije, to može biti opasno za med, ili barem može pretjerano uživati u medu.

Znakovi čistog meda Objasnio je kako kupac može barem okvirno utvrditi je li med pravi ili lažni:

Nepatvoreni med ima visok prioritet glatke površine bez neravnina i oštrih kamenčića.

Bitna je i deklaracija koja mora sadržavati ime, prezime i kontakt podatke proizvođača, ali i neke dodatne oznake koje signaliziraju proizvođačima, a ne kupcima.

U slučaju da med ubacite u čašu vode, ne smije se miješati, već se jednostavno treba srušiti u podlogu. Što bagrem čini tako posebnim?

Kad se med toči dok je još tekuć, Karlovi znači da mora na kraju imati vijuge, poput kravlje balege, a ne da se razlijeva kao sirup. To znači da je izmijenjen. Što je taj dio bolji, to je veća priroda meda.

Zaključuje ističući kako je nekorektno med čuvati u hladnjaku. Također se čuva na 25°C, a počet će kristalizirati ako se ostavi u prostoriji s temperaturama između 10 i 20°C.

admina