POGLEDAJTE KUNICA, HAJDUČICA ILI STOLISNIK: SPAS za mnoge tegobe pa i one najupornije, a evo kada ju je najbolje ubrati

POGLEDAJTE KUNICA, HAJDUČICA ILI STOLISNIK: SPAS za mnoge tegobe pa i one najupornije, a evo kada ju je najbolje ubrati

Upravo je ova biljka u drevnim biljnim tekstovima prikazana kao lijek za sve probleme, a može se koristiti čak i kada se čini da je sav trud bio uzaludan. Ima sposobnost pročišćavanja krvi, pa iz organizma može izbaciti mnoge kronične bolesti!

Najbolje ih je brati u lipnju i srpnju jer cvatu od lipnja do listopada. Kada su cvjetovi i gornji dio stabljike potpuno razvijeni, koriste se.

Nema bojazni da će ga zamijeniti za štetnu biljku jer raste gotovo na svakoj livadi i nema biljke koja je slična kunici s kojom bi se mogla zamijeniti.

ZEČICA Achillea millefolium (Achillea millefolium) je biljka koja je u narodnoj književnosti kao i u višestogodišnjoj praksi njezine upotrebe u ljekovite svrhe poznata i pod nazivima stolisnik, stolisnik, stolisnik, ranjak, kostrijet, običan, roman i romanica. . Budući da ima bogatu “osobnu iskaznicu”, ima veliko iskustvo u liječenju raznih bolesti, prvenstveno onih koje pogađaju žene.

U starim zapisima stoji: “Kad bi mnoge žene povremeno posegnule za zecom, uštedjele bi si mnogo muke. Također, svoje organsko ime Ahilej dobio je po grčkoj legendi Ahileju. Dakle, Kunica jednostavno daje snagu. Pronađite zašto je to jedan od mitova koji se vežu uz ljekovito bilje.

“GORKA DROGA” Hajdučka trava, poznata i kao šaš, biljka je koja raste uspravno i može doseći visinu i do 80 centimetara. Nijansa stabljike je svijetlo zelena ili crveno-smeđa. Prekrivaju ga brojni perasti listovi. Miris biljke u cjelini vrlo je ugodan. Cvat na vrhu stabljike je mjesto gdje se skupljaju cvjetovi. Samonikla je biljka koja u kontinentalnoj klimi uspijeva posvuda uz puteve i polja. Od lipnja do kolovoza na njemu se pojavljuju bijeli cvjetovi. Za vrijeme cvatnje beru se, a listovi se čuvaju do jeseni.

Za vrijeme cvatnje sabiru se cvjetovi kratke peteljke i cijela biljka do 30 centimetara duljine. Stolisnik i eterično ulje stolisnika nazivaju se “gorkim lijekovima” zbog visokog udjela gorkih tvari. Izrezane komponente se skupljaju u svežnjeve i suše na temperaturama od 35 do 50 °C na zraku ili u sušilici. Budući da stabljika ne sadrži sredstva za obnavljanje, bolje je koristiti samo list i cvijet.

U nadzemnom dijelu biljke nalazi se do jedan posto eteričnog ulja, flavonoida, vitamina K, gorke tvari ahileina, smole, stereola, tanina i drugih biljnih sastojaka. Pinen, cineol, tujon, kamfor, limonen i borneol nalaze se u eteričnom ulju stolisnika koje se ekstrahira destilacijom vodenom parom.

Lijek Zečića
U starim knjigama o začinima, ova biljka je izdvojena kao izbavitelj za sve nevolje i može se koristiti čak i tamo gdje se čini da posao nema kraja. Sposoban je eliminirati brojne kronične bolesti iz tijela zahvaljujući sposobnosti čišćenja krvi. Samo trebate pokušati.

Pije se kao čaj za ublažavanje nadutosti, poboljšanje probave i povećanje apetita. Koristi se za liječenje rana i ublažavanje bolova u tradicionalnoj medicini. Slično kamilici koristi se izvana u kupkama, oblozima i ispiranjima kao antiflogistik. Budući da sadrži vitamin C, koristi se za liječenje krvarenja i hemoroida.

Rak maternice, upala jajnika, bijelo pranje, miomi, izostanak menstruacije samo su neka od stanja koja se mogu liječiti kunicom. Osim toga, kunica je moćno sredstvo za smanjenje učinaka menopauze.

Osim toga, hajduica liječi glavobolju, migrenu, vrtoglavicu, mučninu, upalu živaca na rukama i nogama. Čajevima, oblozima i kupkama od stolnog drveta uspješno se liječe i očne bolesti koje uzrokuju suzenje, probadanje i krvarenje iz nosa.

Čaj od čička također pomaže u liječenju psorijaze, kožnog osipa, ispucalih ruku i nježnih bradavica dojilja. Osim toga, koristi se za anginu pektoris. Umanjuje tegobe kod gihta i bolesti. Pomaže u liječenju dijabetesa, osobito u ranoj fazi.

Liječenje žena oboljelih od ČAJEVA OD ZECICE Priprema: Uzeti po 40 g listova kunice, kamilice i koprive te po 10 g listova kadulje i koprive. Zatim 4 velike žlice ove mješavine prokuhati u 1 litru vode koja ključa. Nakon što sve odstoji desetak minuta, procijedite kroz gazu ili čistu lanenu krpu. U trenutku kada se ohladi na razinu unutarnje topline, ovaj čaj se koristi za pranje rodnice.

Čaj se pije istovremeno tako da se tri velike žlice po 25 g cvjetova i listova šaša, stolisnika, kamilice, kadulje, divljeg mažurana i koprive popare s 1 litrom kipuće vode. Procijedi se i pije tijekom dana umjesto vode nakon što odstoji cijelu noć.

Priprema čaja protiv nadutosti: 1 velika kašika mješavine od 25 grama cvjetova i listova različka, 1 litra kipuće vode,

admina