POGLEDAJTE NA ŠTA UPUĆUJE SIMPTOM SUHOĆA USTA

POGLEDAJTE NA ŠTA UPUĆUJE SIMPTOM SUHOĆA USTA

Suha usta su česta i mogu biti potpuno neizbježna. Ali to može biti znak dijabetesa ili problema sa zglobovima.

Suha usta su normalna ako ste nervozni ili dehidrirani. Međutim, kserostomija ili trajna suha usta medicinski je izraz za zdravstveni problem koji pogađa gotovo svaku petu osobu.

Slijede neki od najčešćih uzroka suhih usta:

Menopauza je jedan od najčešćih okidača jer hormonska neravnoteža uzrokuje isušivanje svih tjelesnih sluznica.

Kada je problem u nosu, začepljen nos uzrokovan prehladom ili alergijom na pelud može dovesti do stalnog disanja na usta. Ali, problem također može biti uzrokovan začepljenim ili suženim nosnim prolazima, lošim zagrizom (gdje usne nisu zatvorene noću i diše se na usta) ili krajnicima koji su preveliki.

Dekongestivi

djeluju tako da sužavaju krvne žile u blizini sluznice, što smanjuje upalu i olakšava disanje. Nos se “ispire” kao rezultat manje tekućine koja ulazi u nosnu šupljinu kao neizravna posljedica. Oni mogu pružiti kratkotrajno olakšanje, ali dugotrajna uporaba ne može dovesti do suhoće nosa i usne šupljine.

Vodica za ispiranje usta na bazi alkohola

Alkohol iritira i isušuje sluznicu, pa iako vodice za ispiranje usta na bazi alkohola ubijaju bakterije u ustima, mogu izazvati i suhoću. Budući da slina sprječava karijes i bolesti desni, suha usta povećavaju rizik od oba stanja. Stoga se odlučite za sredstva za ispiranje bez alkohola.

Jedna od najčešćih nuspojava žgaravice, također poznate kao gastroezofagealni refluks, su suha usta. Kada želučana kiselina uđe u grlo kroz jednjak, može izazvati iritaciju, upalu i suhoću usta i grla.

Previše kave

Pretjerana konzumacija napitaka koji sadrže kofein može rezultirati dehidracijom. Kofein je blagi diuretik koji tjera na češće mokrenje, a tanini koji se prirodno nalaze u kavi i nekim vrstama čajeva čine suha usta.

Suha usta mogu biti posljedica dijabetesa kada razina šećera u krvi trajno poraste kao rezultat neliječenog dijabetesa. Kada razina glukoze u krvi poraste, bubrezi gube sposobnost reapsorpcije tekućine i tekućina se izlučuje u obliku urina, što dovodi do dehidracije tijela. Međutim, lijekovi za dijabetes također mogu isušiti usta.

Problemi sa zglobovima

Bolesti poput reumatoidnog artritisa, lupusa i vaskulitisa mogu uzrokovati sekundarni Sjögrenov sindrom, stanje u kojem imunološki sustav napada suzne žlijezde i žlijezde slinovnice, što rezultira suhim očima i ustima.

Udarac u glavu aktivira facijalne živce koji prolaze kroz temporalne kosti na stranama lubanje. Postoje tri para žlijezda slinovnica. Udarac u ove kosti, bilo od prometne nesreće ili pada s bicikla, može uzrokovati suha usta oštećenjem facijalnog živca.

Kserostomija je nuspojava više od 400 različitih lijekova, bez recepta i na recept, kao i zračenja i kemoterapije.

admina