POGLEDAJTE KAKO JE BOSANKA SRUŠILA SAN O BOLJEM ŽIVOTU U NJEMAČKOJ!

POGLEDAJTE KAKO JE  BOSANKA SRUŠILA SAN O BOLJEM ŽIVOTU U NJEMAČKOJ!

Kroz globalni program „Migracije i dijaspora“, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) pomaže našim visokokvalifikovanim radnicima da se vrate u Srbiju povezujući ih sa institucijama u kojima bi mogli da rade određeno vreme.

dr. sc. je jedan od naših povratnika. Drenka Trivanović (37) zaposlila se u Institutu za medicinska istraživanja po povratku iz Njemačke u veljači 2022.

Smatram da je ključno da istraživači koji se vraćaju iz Njemačke na usavršavanje u Srbiju dobiju ovakvu pomoć. Pozitivna je činjenica da je naš narod uvršten na popis zemalja s kojima GIZ surađuje na ovaj način. Prema riječima dr. Trivanovića, njemačka razvojna suradnja u Srbiji kroz različite aktivnosti GIZ-a direktno potiče naše napredovanje u karijeri i unapređuje naš rad u institucijama u kojima smo zaposleni.

Osim toga, završila je osnovno obrazovanje na Biološkom fakultetu u Beogradu, upisala doktorski studij i počela upoznavati nove metode istraživanja matičnih stanica:

Nakon što sam doktorirao, želio sam nastaviti postdoktorsko usavršavanje. Prvo morate biti spremni naučiti jezik prije putovanja u inozemstvo, u mom slučaju u Njemačku. Ovo je prvi ozbiljan korak, ali služi i kao značajnija potvrda vašeg znanja u novom okruženju.

Nije mi trebalo dugo da se priviknem na život u drugoj zemlji nakon što sam otišao. Kad sam ušao u taj ritam, život mi je krenuo po nekom šablonu jer je tamo svatko posvećen svom poslu. Mogla sam se lakše prilagoditi i napraviti tranziciju jer nije bilo nepredviđenih društvenih ili ekonomskih događaja.

Dr Drenka Trivanovi, povratnica u GIZ, također navodi da je imala ideju i cilj prijeći u uređenije društvo s boljim uvjetima rada.

Bio sam zaposlen u Centru za istraživanje mišićno-koštanih bolesti u Njemačkoj. Na Sveučilišnoj klinici u Wurzburgu radim od 2017. godine na odjelu ortopedije. Zbog toga sam hematologiju, koju sam studirao u Beogradu, promijenio na ortopediju, što mi je dalo nove mogućnosti jer je ortopedija u Njemačkoj posebno razvijeno područje medicine. Surađivao sam na zanimljivim projektima, a neke sam i vodio. samo po sebi. Tamo su istraživači i kliničari uvijek komunicirali bilateralno, što je značajna prednost. dr. Trivanovi, specijalistica hematologije i matičnih stanica, ističe da Njemačka ima sustav financiranja znanstvenih istraživanja kao dodatni poticaj, uz brojne državne i privatne zaklade.

Dodaje da je pandemija korone počela 2020. godine i značajno je utjecala na društveni život u Njemačkoj.

Dr Drenka Trivanović, GIZ povratnica: Pre korona virusa putovala sam u Srbiju otprilike jednom u tri do četiri meseca. Međutim, kada je počela pandemija, nisam to mogao učiniti, što mi je jako otežavalo stvari. Dobio sam nove ugovore 2021., ali sam ih morao prekinuti. Vratio sam se u Beograd u veljači 2022. jer su privatne stvari imale prednost.

dr. Trivanovićeva se prisjeća da je bila na neplaćenom dopustu kada je napuštala fakultet, ali je Institut za medicinska istraživanja uvijek bio spreman da primi suradnike iz drugih zemalja.

Marija Brankovi, savjetnica za medije programa “Migracije i dijaspora” koja radi za GIZ, kaže za Kurir da program pomaže privlačenjem i dopiranjem do visokokvalificiranih pripadnika dijaspore kroz kampanje i organiziranje različitih formata razmjene poput info-sesija, web stranica. … – Program pomaže i u vidu dodataka na platu koji se ostvaruju u institucijama u Srbiji (kako bi se nadoknadila značajna razlika u platama između Nemačke i Srbije), kao i u vidu opremanja

Ovom će se pomoći prenijeti stečena znanja, sposobnosti i radna praksa iz Njemačke. Prema Brankovim riječima, nekolicina njih je nakon takvog angažmana čak i trajno ostala u Srbiji.

Institut za medicinska istraživanja izašao mi je u susret po povratku. Nakon toga sam stupio u kontakt s ministarstvom, obavijestio ih da ću biti evidentiran kao povratnik i da se želim vratiti u Srbiju i tamo nastaviti raditi. Što se tiče naše države, ona pruža pomoć pri povratku s obuke i daje nam nekakav prioritet pri zapošljavanju.

POVRATNICI U SRBIJU PROŽIVLJAVAJU TEŠKE POSTTRAUMATSKE ŠOKOVE! NE PROPUSTITE! Naviknu se na napade panike, depresiju i strahove!
Na trenutnom poslu radim puno zanimljivih stvari i super mi je što mogu birati na kojim ću projektima raditi. U Njemačkoj sam naučio da je za napredak i razvoj potrebno dobro organizirano radno okruženje, a da je novac samo jedan faktor. Budući da sam tek stigao u svoju zemlju, zadovoljan sam svojim trenutnim položajem i ne planiram se seliti.

admina