POGLEDAJTE KRAJ POTRAGE U TURSKOJ

POGLEDAJTE KRAJ POTRAGE U TURSKOJ

Spašavanje potresom pogođene Turske usporava se, gotovo četrnaest dana nakon najsmrtonosnijeg fijaska u novijoj povijesti zemlje, a mnogi traže samo tijelo kako bi ožalostili svoje prijatelje i obitelj.

Više od 46 tisuća mrtvih

“Možete li moliti Boga da se tijelo pronađe? Ovo radimo kako bismo predali tijelo obitelji”, rekao je vozač traktora Associated Bozkurt dok je njegov stroj eliminirao dijelove ruševina uništene građevine u gradu Kahramanmaras.

“Uklonite tijelo ispod gomile ruševina. Obitelji se drže s povjerenjem. Treba im služba za interniranje. Treba im grob”, dodao je Bozkurt. Kao što ukazuje islamska praksa, mrtve treba brzo pokrivati. Vrh Turske katastrofe i krize Organizacija odbora (AFAD), Yunus Sezer, izvijestila je da će lov i spašavanje većim dijelom završiti večeras.

Više od 46.000 pojedinaca razvalilo se nakon potresa koji je pogodio Tursku i Siriju 6. veljače. Normalno je da će se broj žrtava povećati budući da je trenutačno poznato da je oko 345.000 stanova u Turskoj uništeno, a mnogi su još odsutni . Ni Turska ni Sirija nisu izvijestile o broju osoba koje se još vode kao nestale nakon seizmičkog potresa.

“Nitko nije živ”

U jednom od posljednjih pokušaja da se pojedinci izvuku, 12 dana nakon potresa, grupe su ručno čistile ruševine u Antakyi. Očnjaci pretrage i tople kamere identificirale su naznake da se nešto događa ispod površine u dvije jedinke, rekli su heroji, međutim nedugo nakon 12 sati, osam sati nakon aktivnosti, grupe su otkazale spašavanje.

“Nitko nije živ. Mislim da nema dodatnih pojedinaca koje možemo spasiti”, rekao je Mujdat Erdogan, pojedinac iz AFAD-a.

Heroji iz Kirgistana pokušali su zaštititi sirijsku skupinu od petoro od ostataka građevine u Antakyi, u južnoj Turskoj. Tri osobe, među kojima i dijete, spašene su na životu. Majka i otac su se isplatili, no jare je kasnije umrlo od isušenosti, rekla je skupina za spašavanje. Utemeljenija sestra i blizanka nisu izdržale potresno podrhtavanje.

“Čuli smo jauke dok smo kopali. U trenutku kada nađemo žive pojedince, općenito smo blaženi”, rekao je za Reuters Atay Osmanov, pojedinac iz spasilačke skupine. Deset vozila hitne pomoći zadržalo se u blizini ceste koja je bila zapriječena za promet kako bi se omogućila aktivnost spašavanja.

Heros je tražio potpunu tišinu dok su se grupe kretale na najvišu točku ruševina strukture gdje je pronađena obitelj kako bi ugodili zvukove pomoću elektroničkog tražila. Dok su nastavili spašavanje, jedan je stručnjak viknuo u ruševine: “Udahni kad slučajno čuješ moj glas!”

“Jednostavno nemamo vremena, a mi stvarno želimo više novca”

Svjetska udruga za dobrobit procjenjuje da oko 26 milijuna pojedinaca diljem Turske i Sirije trebaju korisne smjernice. U Siriji, koja je objavila više od 5800 prolazaka, Svjetski program za hranu (WFP) izjavio je da stručnjaci na sjeverozapadu zemlje ometaju ulazak u to područje.

Većina neuspjeha u Siriji je na sjeverozapadu, regiji ograničenoj pobunjenicima u sukobu sa silama lojalnim predsjedniku Basharu al-Assadu.

“Jednostavno nemamo vremena i financijski smo dotakli dno. Naše aktivnosti koštaju oko 50 milijuna dolara mjesečno, pa osim ako Europi ne zatreba još jedna poplava prognanika, želimo dobiti pomoć koju želimo”, rekao je šef WFP-a David Beasley. Velik broj Sirijaca koji su potražili utočište u Turskoj nakon nacionalnog sukoba vratio se svojim domovima u područje katastrofe, uglavnom do daljnjega.

admina