TURSKI SEMIOLOZI,EVO ŠTA ČEKA BALKAN

TURSKI SEMIOLOZI,EVO ŠTA ČEKA BALKAN

Prema riječima seizmologinje Slavice Radovanovi, turski seizmolozi su za područje gdje se dogodio prošli ponedjeljak prognozirali potres prije dvije godine. To nije moguće ni s točnošću tjedna, a kamoli s preciznošću dana. Stoga se ne može reći da će se potres dogoditi bez obzira na to je li se dogodio danju ili noću. Prema riječima seizmologinje Slavice Radovanovi, u intervjuu su u novinama jasno rekli da je na tom području prema pomacima na rasjedima moguć potres magnitude 7,4, iako je prvi bio 7,8.

S obzirom na to da su, kako tvrdi, turski kolege zapravo seizmolozi, bivša ravnateljica Seizmološkog zavoda Srbije, koja je nastavila raditi svoj posao i već godinama upozorava da našim prostorima u idućih desetak godina prijete jaki potresi, nije se uplašila. gledajući turske dokumente. super, moji inženjerski seizmolozi imaju fantastična imena. Naišla je na komad papira koji je predviđao svaki potres. Ova je, recimo, u rejonu Pazarika.

Ističe da umjesto proučavanja zvijezda u školi, seizmologija ispituje geologiju, rasjede i potrese.

Osim toga, dala nam je karte koje pokazuju predviđene i stvarne potrese u Turskoj, uključujući i onaj koji se dogodio u ponedjeljak.

“Turska seizmologija, koja ima svjetska imena u inženjerskoj seizmologiji, mapirala je svoje rasjede nakon potresa u Elizagu 2020. godine. Prethodni je bio 1971. godine, što je bilo prije gotovo 50 godina. Bavili su se istraživanjem i proveli analizu onoga što je koji se tamo dogodio, s obzirom da je prošlo jako puno vremena, a što će se dogoditi u budućnosti čim se pojavi jači potres. U međuvremenu nije bilo jačeg potresa. To nije isto što i proučavati zvijezde i mjesec u školi nego se uči geologija, rasjedi koji su tamo prisutni i potresi koji su se dogodili.Na temelju činjenice da na nekim segmentima rasjeda nema tog kretanja, utvrđeno je da potres od Na ovom segmentu Pazarika u južnim krajevima moguća je magnituda 7,4. Izračunata su prosječna godišnja kretanja koja treba ostvariti. Je li ovaj potres bio jači od toga? “Očito u takvim uvjetima 7, 4, dobar rezultat,” objašnjava Radovanovi, “ali uzimajući u obzir da je većina tih potresa iz neinstrumentalnog razdoblja, da se njihove veličine definiraju na temelju podataka što se dogodilo, gdje se dogodilo i kolika je šteta.”

Tvrdi da se u magistarskom radu, koji služi kao zaključak rada, navodi da je krajnji zapadni dio Kolbasi Pazarika najveći potencijal.

“Akumulirao je puno energije tijekom dugog vremenskog razdoblja i mogao bi imati potencijalnu magnitudu od 7,4 jer taj segment nije proizveo veliki potres više od 500 godina, a pomak na tom segmentu je nizak.” Prava prognoza, poznata i kao podaci za 2020. godinu, navodi se u zaključku. Izašao je prije dvije godine. Zašto u toj prognozi nedostaje datum? Mogli su predvidjeti potres koji će se dogoditi za mjesec dana. Budući da Nizozemčev tweet nije bio prognoza, sve govori da nema kratkoročne prognoze. Datum i vrijeme potresa uključeni su u pravu kratkoročnu prognozu. Ona tvrdi da će se “u budućnosti dogoditi potres u svim tim segmentima”.

Dan prije snažnog potresa u Velikom Gradištu, naš sugovornik je putem lokalne radio postaje obavijestio građane da se na tom području nešto događa i da se potres može, ali i ne mora dogoditi. Unatoč tome što se to dogodilo, tvrdi da ga nije mogla predvidjeti jer je nemoguće znati kada će se točno dogoditi.

“Godine 2002. postojao je Gnjilan. Iste godine u Velikom Gradištu su počeli slabi potresi, a broj potresa je nastavio rasti. Zvao sam tijekom dana i radiostanicu u Gradištu jer je, prema povijesnim podacima, potres od 1874. godine na tom području dogodilo se oko 5 jedinica po Richteru i od tada tamo nije bilo jačih potresa.Predstavio sam se i pozvao ih da mi se jave jer sam tada već bio ravnatelj Seizmologije.Prisjeća se naš sugovornik. , “Kontaktirali su me, a ja sam im objasnio da je ovo područje seizmički aktivno, da se tamo mogu dogoditi jači potresi, da je to nemoguće prognozirati, ali da je u tom kontekstu potrebno podsjetiti ljude da to postoji, te preporučiti za njih što učiniti u toj situaciji.”

admina