Čim navrše četiri mjeseca, MORATE im davati ove namirnice

Čim navrše četiri mjeseca, MORATE im davati ove namirnice

o Američka pedijatrijska akademija izdala je nove smjernice za postupno uvođenje nove hrane vrlo maloj djeci. Prema ovim smjernicama kikiriki, kravlje mlijeko, jaja i ribu treba uvesti u prehranu djeteta od četvrtog mjeseca života.

Dr. Frank Greer, koautor studije koja sažima rezultate najnovijih istraživanja o alergijama na hranu i daje nove smjernice za pedijatre, izjavio je: “Velika i značajna novost je uvođenje hrane koja je prije bila na popisu alergeni.”
– Djeci hranu koja se smatra alergenom dajte do prve godine života, a nekima i do druge ili treće godine života – podsjeća Greer roditelje na aktualne preporuke.

Sljedeće namirnice trebale bi biti uključene u prehranu djece prema novim smjernicama američkih pedijatara: jaja, kikiriki, riba i mlijeko. Objasnili su da odgađanje uvođenja alergena u djetetovu prehranu, koje se događa između četvrtog i šestog mjeseca života, ne sprječava razvoj alergija na hranu.

Naprotiv, oni tvrde da postoje dokazi koji upućuju na to da započinjanje dijete s kikirikijem, primjerice, u dobi od četiri mjeseca zapravo može spriječiti razvoj alergije na tu hranu. Suprotno trenutačnim preporukama pedijatara, rano izlaganje kikirikiju i drugoj alergenoj hrani može spriječiti kasnije alergijske reakcije.

Dojenje je propisano zakonom; stoga nema razloga za odgađanje uvođenja namirnica koje se smatraju alergenima. Prema dr. Greeru, možete ga postupno unositi u svoju prehranu baš kao rižu, voće i povrće. Također spominje da su pedijatri raspravljali o ovom pitanju 2008. godine i da su smjernice od tada revidirane na temelju novih zapažanja.
Američka pedijatrijska akademija je 2000. savjetovala odgodu uvođenja kravljeg mlijeka, jaja, kikirikija, orašastih plodova i ribe u djecu dok ne navrše jednu, dvije odnosno tri godine.

admina