OVO SU SIMPTOMI KOD TROVANJA GLJIVAMA

OVO SU SIMPTOMI KOD TROVANJA GLJIVAMA

Mučnina, grčevi i bolovi u želucu prvi su znakovi trovanja gljivama. U nastavku su navedene otrovne gljive koje se često zamjenjuju s jestivim gljivama. Što se prije identificira osoba koja se otrovala gljivama, veće su njezine šanse za preživljavanje i oporavak. Prvi znakovi i simptomi slični su onima kod trovanja hranom. Oni su: vrtoglavica, mučnina, bolovi u trbuhu i proljev. Većina vrijeme, pojavljuju se unutar prva dva sata nakon jela, dok se ostale tegobe pojavljuju kasnije.
Uz vodenastu i krvavu stolicu tipični su simptomi grčevi u želucu. Moguće je da cijelo tijelo oboljele osobe doživi grčeve, halucinacije i poteškoće s disanjem, ovisno o vrsti gljive koju je konzumirala. Osim toga, otkucaji srca su ubrzani i lice je izrazito crveno.
Amanitinski (faloidinski) sindrom najavljen je kao naziv skupa simptoma, odnosno sindroma, po otrovu. Nedavno otrovani pojedinci u Abacu primljeni su na VMA sa simptomima ovog sindroma. Imali su teške gastrointestinalne simptome i porast razine jetrenih enzima za 100%.
Otrovanje Amanita phalloides, vrlo opasnom gljivom koja se može zamijeniti s drugim jestivim gljivama, često rezultira sindromom Amanita.
Može biti zelena, žućkasta, smeđa, ali uvijek ima zelenkastu nijansu, pa se zato i zove. Budući da se bere rano, kada je razlika manje primjetna, često je zamjenjuju s blagom gljivom (Amanita caesarea) , tvrdeći da je ova gljiva najbolja u to vrijeme.
U nekim slučajevima se zamjenjuje i gljivom golubicom (Russula virescens), ukusnom i zaštićenom vrstom u Srbiji.
Liječnici upozoravaju da čak i ako su gljive jestive, može doći do trovanja ako su pokvarene ili nepropisno skladištene. Postoji mogućnost zatajenja bubrega i jetre, a moguća je i koma.
Najvažnije je što prije otići liječniku koji će poduzeti hitne mjere. Ako je to trenutno nemoguće, treba brzo izazvati povraćanje ispijanjem mlake otopine soli (jedna žličica na bočicu vode) ili stavljanjem prstiju u tvojim ustima.

admina