TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJEG MLJEVENOG MESA

TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJEG MLJEVENOG MESA

Za najukusnije mljeveno meso dovoljna je upotreba pratećeg trika.

Treba li meso prati?

Ovo je pitanje koje postavljaju mnogi pojedinci, jer dok pilu, batak, rozbratnu nosimo iz dućana, čini se da ne bi bilo strašno “pustiti je kroz vodu” prije nego je odložimo. Stručnjaci upozoravaju da je pranje sirovog mesa ne samo besmisleno, već i dodatno riskantno!

Na sirovom mesu nalaze se mikroorganizmi, koji mogu završiti na različitim površinama u kuhinji – na sudoperu, dasci za rezanje, pa čak i pločicama. Svi mikrobi koji se nalaze u sirovom mesu ubijaju se pečenjem ili kuhanjem, tako da pranje nije potrebno.

U svakom slučaju, jedna je “virtuozinja” na svom TikTok nalogu podijelila grozan kulinarski savjet kako se najefikasnije riješiti viška masnoće koju meso ispušta tijekom prženja. “Dopustite mi da vam pokažem što sam shvatila prije nekoliko godina”, skladala je, a nakon toga uzela zapečeno mljeveno meso, stavila ga u cjedilo i potpuno isprala pod tekućom običnom vodom. Potom je “rado” vratila meso u posudu i pokazala da više nema masnoće uz napomenu “Odmah provjerite razliku”.

Očito, ovo je netočna metoda za oslobađanje mesa od viška masnoće i upravo je naišla na bijesne analize klijenata ove organizacije.

Nutricionisti tvrde da se višak masnoće iz mesa nedvojbeno može ukloniti, ali ne na ovaj način. To možete učiniti tako da stavite 3 sloja kuhinjske krpe u dublji tanjur i nakon pečenja otvorite žlicom kanalizirajte meso i rasporedite ga po ručnicima, provucite da se malo ohladi i stvarno u to vrijeme nastavite s planiranjem prema receptu.

Ako imate ikakvu želju za vrlo dijetalnim mljevenim mesom (možda za pacijenta ili nekoga kome je posebno zabranjeno mastiti, možete osiromašeno meso preliti s malo vrele, mjehuriće vode, pustiti da odstoji nekoliko trenutaka, a nakon toga kanalizirati ga.

admina