AKO STE PRIMJETILE DLAKE NA LICU I IZNENADNO DEBLJANJE, ODMAH GINEKOLOGU JER OVO JE RAZLOG

AKO STE PRIMJETILE DLAKE NA LICU I IZNENADNO DEBLJANJE, ODMAH GINEKOLOGU JER OVO JE RAZLOG

Policistični jajnici tipičan je poremećaj kod žena, a javlja se u 10% njih.

Ovaj problem može se pojaviti u različitim razdobljima života žene, a uzroci mogu biti jedinstveni. Prema istraživanjima, u posljednje vrijeme postoji povezanost između poremećaja policističnih jajnika i povišenih udjela inzulina i hiperinulinemije kod određenih žena. Inzulin izlučuje gušterača i on je odgovoran za upravljanje glukozom u krvi. Kod žena s inzulinskom opstrukcijom može doći do povećanja koncentracije glukoze u krvi, što će potaknuti gušteraču na stvaranje kemikalija. Povećani stupnjevi iznulina također će utjecati na osjećaj jajnika, što će potaknuti razvoj muškog kemijskog testosterona. U svjetlu ove kemikalije, nuspojave stvaraju dojam da bi mogli ukazivati ​​na policistične jajnike.

1

Glavna nuspojava policističnih jajnika je hormonska nepravilnost.

Iako naziv poremećaja to sugerira, karakteriziraju ga nuspojave za razliku od prisutnosti prištića na jajnicima, iako u normalnim slučajevima jajnici sadrže različite mjehuriće. Nuspojave obično počinju tijekom adolescencije i pogoršavaju se tijekom dužeg vremena.

2

Ovo su dio primarnih nuspojava koje bi mogle pokazati početak poremećaja:

nježna težina i neugodnosti za postizanje forme
sporadični ženski ciklusi
potpuni izostanak menstruacije ili amenoreja
proširena čekinjastost
koža izbiti
mjehurići na jajnicima
problema s podrijetlom
tuga

3

Kod žena s policističnim jajnicima, oni mogu biti pojačani i imati glatke, zadebljane kutije i folikularne izrasline do 6 milimetara u širinu. Dodatno je moguć slučaj većih izraslina koje sadrže atretične stanice. Uz ovaj poremećaj dolazi i povećana razina estrogena i testosterona.
LIJEČENJE JE INDIVIDUALNO

Brojne dame trenutno odlaze svom dermatologu ili ginekologu kada im pukne koža ili se pojave problemi s mjesečnim ciklusom, koji ih inače aludiraju na endokrinologa. On procjenjuje hormonski status, tim više definitivno, odlučuje o stupnju spolnih kemikalija. Stanje policističnih jajnika smatra se u slučaju da žena ima nešto poput dvije redovite nuspojave koje smo spomenuli prije.

 

Da bi se napravila ispravna odluka, trudnoća, procjena kemijskih razina i različiti slikovni testovi još su u tijeku kako bi se isključila mogućnost rasta. Nadalje, cerviks se pregledava, au svjetlu prisutnosti obilne cervikalne tjelesne tekućine, uočava se povišeni stupanj estrogena. Također će se izvršiti test opterećenja glukozom, razina inzulina i vaginalni doppler – još preciznije, procjena ultrazvučnim testom koji je ugrađen u porođajni kanal.

Liječenje policističnih jajnika je individualno i ovisit će o tome treba li pacijentica trudnoća. Liječenje će se oslanjati na pacijentovu dob, određeni problem s ciklusom i razinu inzulina.

Kao nešto važno, stručnjak će predložiti zbrinjavanje prekomjerne težine i prekomjerne težine. Do ove točke, tretmani su pokazali da se brojne nuspojave smanjuju nakon usmjeravanja tjelesne težine. Važno je znati da se poremećaj policističnih jajnika nikada ne može potpuno oporaviti, koliko god se samo prati.

6

Oralni kontraceptivi i progestin se koriste kod pacijentica koje nemaju ovulaciju i ne trebaju trudnoću. Ovo smanjuje rizik od hiperplazije i edmonetrijskog malignog rasta. Kod žena koje radije ne žele zatrudnjeti, nuspojave bujanja i pucanja kože umanjit će korištenje kontraceptiva jer smanjuje aktivnost muškog kemijskog testosterona. Liječenje treba završiti kako bi se ne manje od pola godine sve zajedno vidjelo ishode.

Za žene koje općenito ne vole policistične jajnike i trebaju zatrudnjeti, animiranje ovulacije je od vitalnog značaja. Da bi to postigao, ginekolog ultrazvukom prati razvoj folikula i nakon toga odlučuje o satu ovulacije i priopćava vrijeme planiranog spolnog odnosa. U slučaju da pacijent ima povišenu razinu inzulina ili je onesposobio otpornost na glukozu, može se koristiti mefmorfin, pristojna rutina prehrane i normalna aktivnost. To bi trebalo biti dovršeno pod stalnim nadzorom ginekologa i endokrinologa.

admina