EVO KOJI ZNAKOVI UKAZUJU NA TO DA NE PIJETE DOVOLJNO VODE

EVO KOJI ZNAKOVI UKAZUJU NA TO DA NE PIJETE DOVOLJNO VODE

U idealnom slučaju, svi bismo trebali paziti na dosljednu hidrataciju.

Međutim, velika većina ne hidrira tijekom dana jer je dobivanje espressa za vrijeme doručka i opuštanje šalice pinota tijekom večere ozbiljno primamljivo.
Kako god bilo, kada zanemarimo piće do te mjere da nadoknadimo tekućinu izgubljenu mokraćom, znojenjem i, začudo, disanjem, počinjemo ulaziti u stanje nedostatka hidratacije. Isušivanje ne samo da prenosi osjećaj žeđi – ono također može uvelike utjecati na funkcioniranje cijelog tijela.

Ovo bi trebao znati.

Koliko vode bi bilo dobro da pijem svaki dan?

Najvjerojatnije ste čuli standard da biste trebali hidratizirati dnevno, no to se jednostavno dogodilo, koliko vode svaki pojedinac treba popiti varira. Mladi i iskusniji odrasli trebaju više vode kako bi ostali hidratizirani, kaže dr. sc. Smith, klinički akademski partner na Odjelu za ortopediju i rehabilitaciju Sveučilišta Florida.

Pojedinci koji uzimaju sigurne lijekove, imaju pozadinu obilježenu kardiovaskularnom infekcijom ili su nedavno imali virusnu bolest, također moraju unositi više vode.
Pojedinac koji teži oko 68 funti ima oko pet galona cjelokupne tjelesne vode, kaže dr. Smith.

Sasvim je očekivano da iznimno dinamičan pojedinac izgubi do dvije od tih pet litara znoja tijekom priprema. Kako bi se spriječila isušenost, izgubljenu tekućinu treba obnoviti. Najučinkovitiji način da to učinite je da stojite slušajući svoje tijelo i hidratizirate se kada se osjećate isušeno. Također biste se trebali hidratizirati prije, tijekom i nakon bilo kakvog stvarnog rada. Osim što pijete dovoljno vode, rutina prehrane prepuna hidratantnih izvora hrane kao što su proizvodi iz tla je još jedna metoda za nadoknadu izgubljene tekućine.

Koje su nuspojave isušivanja?

U trenutku kada trebate više vode u tijelu, uslijedit će suhoća, pa pripazite na ove znakove:

Žeđ

“Općenito kada se pojavi žeđ, oko 2% pojedinaca se osuši”, kaže dr. Smith. To znači da morate odmah otrčati do izvora i hidratizirati se. U slučaju da ne pazite na znakove svog tijela, postupno ćete ispasti sve više isušeni, pogotovo pod pretpostavkom da sudjelujete u stvarnom radu.

Suha usta

Najjasniji pokazatelj žeđi javlja se kroz suhoću usana, jezika i oralnu depresiju. Ipak, u slučaju da su vam usta suha, to znači da je vaše tijelo sada isušeno. Jeste li u bilo kojem trenutku uživali u alkoholu i sjećate li se količine vode koju ste željeli sljedećeg jutra? Zaista želite obratiti pažnju na svoje tijelo i rješavati njegove probleme.

Suha koža

Koža je najveći organ i potrebna joj je tona vode za odgovarajući rad. Suha i narušena koža vrlo je vjerojatno najraniji pokazatelj potpune isušenosti, što onda može izazvati ozbiljne posljedice za tijelo. Nadalje, nedostatak vode smanjuje sposobnost tijela da se znoji i posljedično uklanja otrove iz tijela.

Suhe oči

Izostanak vode dodatno se javlja i kroz suhoću očiju, koje na taj način postaju crvene. Neprigušivanje očiju posebno će stvarati probleme osobama koje nose kontaktne žarišne točke.

Mučenje zglobova

Ligamenti i dorzalni krugovi sadrže ipak 80% vode. Da biste spriječili neugodan kontakt s kostima tijekom svakog koraka, poskakivanja, vježbanja i trčanja, trebali biste se hidratizirati.

Prigušena ili mokraća boje čaja

Što više apsolutne tjelesne vode imate, to će vaša mokraća biti jasnija. Pod pretpostavkom da je mutniji u raznolikosti, to je pokazatelj da biste trebali hidratizirati.

Osjećaj umora

Tromost, iscrpljenost i mirovanje dodatne su nuspojave nedostatka vode u tijelu. U trenutku kada hidratizirate, tijelo je “dobiva” iz drugih dostupnih organa, što uzrokuje da se pojedinac osjeća užasno i sve ležernije oporavlja od bolesti.

Napadi glađu

Isušivanje vara ‘mozak’, pa tijelu prenosi poruku koliko je gladno. Napadi čežnje događaju se kad god danju ili noću, a budni su čak i nakon odmora. Ipak, proždiranje hrane bez odgovarajuće hidratacije usporava probavu i osnažuje raspored masnih zaliha na tijelu.

Refluks kiseline

Probavne smetnje samo su jedan od znakova nagrizanja želuca zbog nedostatka vode. Voda zasićuje okvir povezan s želucem, a prikladne količine sprječavaju probleme s utrobom, kao i opstrukciju.

Smanjena potreba za mokrenjem

Nedostatak vode u tijelu također utječe na potrebu za mokrenjem. U slučaju da ne idete u zahod nešto otprilike četiri do više puta tijekom dana hidratizirate. Nejasniji ton mokrenja dodatno pokazuje nesretnu hidrataciju tijela.

Imajte na umu: nije samo bubrežni okvir koji je podređen vodom koji radi na odgovarajući način – međutim gotovo svaki značajan okvir u vašem tijelu, uključujući srce, veliki mozak i pluća, kaže dr. Smith.

admina