POGLEDAJTE STA TREBATE DA UCINITE SA SPUZVICOM

POGLEDAJTE STA TREBATE DA UCINITE SA SPUZVICOM

Kuhinjske maramice sadrže veći broj mikroorganizama od kuhinjskih četki, što bi moglo biti sve čistije zadovoljavajući pristup pranju suđa, ističu norveški znanstvenici.

“Salmonela i različiti mikroorganizmi se preferiraju razvijaju i prolaze u maramicama nego u četkama, a objašnjenje je da se maramice nikad ne suše u redovitoj upotrebi”, rekao je Trond Moretro, istraživač s Nofime, norveškog instituta za istraživanje hrane.

“Jedna maramica može sadržavati veći broj mikroorganizama od ljudi na planeti Zemlji”, dodao je kreator druge recenzije distribuirane u Journal of Applied Microbiology. Iako brojni mikroorganizmi nisu nesigurni, oni koji su – poput salmonele – mogu se proširiti s maramica na ruke, kuhinjske površine i hardver i možda ugroziti ljudsku dobrobit, rekao je.

“Maramica je nakvašena i skuplja naslage hrane koje su također hrana za mikroskopske organizme, što potiče brzi razvoj mikroba”, dodao je.
Ono što je znanstvenike najviše začudilo u svojim otkrićima je da nije bilo nikakve razlike kako su pojedinci čistili maramicu i koliko često. “Način na koji su kupci koristili svoje maramice nije bio od vitalnog značaja za razvoj bakterija. Izuzetno je izazovno za kupce držati se podalje od razvoja mikroskopskih organizama u maramicama dok se ne mijenjaju iz dana u dan”, rekao je Moretro. Istraživanje korištenih maramica i četkica ovisi o laboratorijskom koncentratu koji je prošle godine distribuirala slična skupina stručnjaka, koja je otkrila da nesigurni mikrobi bolje izdrže u maramicama nego u četkama.

Stručnjaci predlažu da kuhinjske maramice s mjehurićima mogu smanjiti “dio bakterijskog tereta”, no ove radnje same po sebi nisu dovoljne za sprječavanje onečišćenja. Ispitivanje je bilo važno za sanitarni projekt koji podržava Europska unija.

admina