ZEMLJOTRES ODGURAO DEO JAPANA KA KINI: Podaci GPS pokazuju da su poluostrvo Noto i ČITAVI GRADOVI pomereni do 1,3 metra NA ZAPAD!

ZEMLJOTRES ODGURAO DEO JAPANA KA KINI: Podaci GPS pokazuju da su poluostrvo Noto i ČITAVI GRADOVI pomereni do 1,3 metra NA ZAPAD!

Čvrst seizmički potres koji je jučer pogodio japansku prefekturu Ishikawa, kako ukazuju glavne informacije, pomjerio je tlo na rtu Noto, koji je bio blizu žarišne tačke, za 1,3 metra prema zapadu.

Japanska javna organizacija geoprostornih podataka (GSI) ispitala je GPS informacije nakon seizmičkog potresa jačine 7,6.

Prema saopćenju GSI-ja, kontrolna tačka u gradu Wajima u prefekturi Ishikawa zabilježila je najveću promjenu, horizontalno pomicanje od približno 1,3 metra prema zapadu, prenosi javni medijski servis NHK.

Osim toga, analize otkrivaju da se grad Anamizu pomaknuo za jedan metar prema zapadu, a grad Suzu za 80 centimetara prema zapadu.

Japan, Quake
Fotografija: SHUTTERSTOCK
Kontrolna tačka na ostrvu Notojima, kome je autoritativno mesto sa gradom Nanao, pomerila se 60 centimetara severozapadno prema Japanskom okeanu.

Japan, Seizmički potres
Fotografija: JAPAN EPA FRANCK ROBICHON
Čini se da se tlo pomjerilo oko 20 centimetara prema sjeverozapadu u prefekturama Toyama i Niigata, navodi se.

Zemljotres u Japanu: AP HIRO KOMAE
Nastambe od nekoliko centimetara takođe su zadržane u lokalitetu Kanto-Koshin i različitim regijama tog dela Japana.

Japan, Seizmički potres
Fotografija: KYODO NEWS putem AP
GSI bi trebao nastaviti razbijati GPS informacije o ovim razvojima na zemlji.

(Kurir.rs/NHK/Tumačenje: N. V.)

admina