GASITE OVA 4 UREĐAJA I RAČUN ZA STRUJU ĆETE PREPOLOVITI: Najviše energije oduzima BAŠ OVAJ, a stalno ga koristite

GASITE OVA 4 UREĐAJA I RAČUN ZA STRUJU ĆETE PREPOLOVITI: Najviše energije oduzima BAŠ OVAJ, a stalno ga koristite

Četiri aparata su glavni kupci energije u porodicama – mašine za pranje (i sušenje), mašine za pranje sudova, hladnjaci i televizori.

Gotovo svaka porodica posjeduje nešto poput tri od ta četiri gadžeta.

Energetski establišment Hrvoje Požar iz Zagreba proveo je akciju “Uštedi energiju!” projekta, koji stanovnicima nudi smjernice o energetski učinkovitom korištenju kućnih uređaja, a kako piše Poslovni dnevnik, upravo na to pozivaju.

Mašine za pranje sudova

Umjesto ručnog pranja posuđa, propisano je korištenje perilice posuđa jer štedi i struju i vodu, ali uz korištenje kratkog programa pranja na niskim temperaturama.

Što je značajnije ograničenje mašine za pranje sudova, to je značajnije korišćenje struje i vode. Stoga je prikladno razmotriti potrebe porodice za pranjem prije kupovine mašine. Pouka je da se prostor mašine zauzme duže vreme pre početka pranja, i orkestrira posuđe u njoj sa ciljem da se prostor maksimalno iskoristi.

Mašine za pranje i sušenje

Budući da sredstva za čišćenje odjeće i sredstva za čišćenje prljaju klimu, stručnjaci predlažu njihovu umjerenu upotrebu. Zaista, čak i kod mašine za pranje veša, propisano je pranje na nižim temperaturama jer je tada korišćenje energije suštinski manje.

Bubanj ne bi trebao biti pun do vrha, ali ne bi bilo ni dobro da prati “porciju bubnja”. Stručnjaci kažu da je mašina puna kada stavite ruku u bubanj bez stiskanja odjevnih predmeta. I za ovu situaciju važi standard: što je veća granica mašine, to je veće korišćenje energije i vode. Konsolidovani uređaji – za pranje i sušenje odevnih predmeta u jednom manje su produktivni od pojedinačnih. Stručnjaci savjetuju pranje u mašini za vrijeme niske cijene. Ekvivalent se odnosi na mašinu za pranje sudova.

televizori

Standardna “veličina je bitna” primjenjuje se na televizore, s obrazloženjem da veći ekran podrazumijeva veće korištenje energije. Dobit ćete najbolje iskustvo anketiranja kada ekran zahvata oko 40% vašeg vidnog polja. Stoga se predlaže da se veličina televizijskog ekrana prilagodi veličini prostorije. Osim toga, stručnjaci savjetuju da se televizor ne drži uključen kada nema nikoga u prostoriji.

Prilikom kupovine televizora treba obratiti pažnju na one sa višom energetskom klasom. Dodatno je bitno imati na umu da gadgeti, na primjer, televizori ili računari troše struju u svakom slučaju, kada su u rezervnom režimu, pa je idealno da ih potpuno isključite kada se ne koriste.

Frižideri

Frižideri su dodatno veliki “kupci” energije u porodicama. U svakom slučaju, pošto se bez njih ne može, savjet je da u njima održavate ujednačenu temperaturu od 5 stepeni Celzijusa, radi boljeg iskorištavanja energije, uz prijedlog da kupite frižider sa kompjuterizovanim unutrašnjim regulatorom jer je to preciznije . Frižider treba postaviti prilično daleko od izvora toplote, peći i brojlera, ali pored toga dalje od sunčevih zraka.

Dodatno, hladnjak bi trebao biti odmaknut od zida kako bi se omogućilo strujanje zraka oko stražnje strane frižidera. Ne biste trebali stavljati toplu hranu u frižider ili je puniti. Predlaže se da se hladnjak otvara što je moguće manje i da se čuva otvoren onoliko kraće koliko se može očekivati. Neophodno je redovno ga čistiti i osigurati da je unutra suva.

admina