EVO KAKO IZGLEDA GLAVICA KUPUSA NAKLJUKANA HEMIJOM: Ako vidite da ima OVAKVE listove ne kupujte ga ni za živu glavu

EVO KAKO IZGLEDA GLAVICA KUPUSA NAKLJUKANA HEMIJOM: Ako vidite da ima OVAKVE listove ne kupujte ga ni za živu glavu

Zimnica je uveliko počela, većina domaćica već je stavila kupus na kiseljenje.

Nitrati su kemijski spojevi koji se dodaju voću i povrću kako bi voće što prije sazrijelo. Problem je kada ta kemija uđe u hranu, onda ona postaje opasna po zdravlje. Kod mladog kupusa nitrati se najviše nakupljaju u korijenu i površinskim listovima, a najmanje u samoj sredini glavice.

Zato stručnjaci apeliraju da ne jedete korijen koji mnogi rado grickaju kada “izdube” glavicu prije nego što je stave u bačvu i počnu kiseliti. Ako kuhate slatki kupus, svakako bacite površinske listove jer mogu sadržavati nitrate.

Kiseli kupus, Kupus
foto: bakina kuhinja
Koja količina nitrata je opasna?

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, “siguran” unos nitrata je 5 mg po kilogramu tjelesne težine dnevno. Dakle, za osobu koja ima npr. 60 kg neće biti problem ako hranom unese 300 mg nitrata, što je otprilike oko 400 g svježeg kupusa (naravno, ako izvadite korijen i površinskih listova smanjuje se količina nitrata po gramu kupusa) . Ipak, stručnjaci napominju da razloga za brigu nema, jer nije svaka glavica kupusa “kiseljena kemijom”. Jednostavno treba biti oprezan s plodovima koji su prihranjivani organskim i mineralnim gnojivima kako bi brže rasli i bili krupniji.

Kako odabrati najbolji kupus?

Pri odabiru kupusa morate obratiti pažnju na njegov miris i izgled. Povrće bi trebalo mirisati baš tako – po kupusu. Vanjski listovi povrća moraju biti netaknuti, bez oštećenja, karakterističnog oblika i boje (bijele, zelene ili ljubičaste). Vanjski listovi se ne smiju sušiti, a kod bijelih i ljubičastih varijanti i ti bi listovi trebali “blistati”.

admina