NAPRAVITE OVAJ ČUDOTVORNI PROLJETNI ČAJ OD JAGODE ŠTO PRIJE

NAPRAVITE OVAJ ČUDOTVORNI PROLJETNI ČAJ OD JAGODE ŠTO PRIJE

Bere se cijela biljka. Šumska jagoda, Fragaria vesca L., pripada obitelji Rosaceae, a korijen se vadi u rano proljeće ili u jesen. Njegov farmakopejski naziv je Fragariae folium – frucus – rhizoma. Prirodni antidijaretik, antisklerotik, anibakterijski, antireumatik, aromatik, detoksikant, diuretik, hemostiptik, holeretik, holagog i sedativ.

Jagoda je dugotrajna biljka koja se razmnožava reznicama koje se ravnomjerno šire po tlu, bujaju i čine nadzemne dijelove biljke. Okruglo ovalni trostruko perasti listovi na peteljkama su na krajevima nazubljeni i dlakavi te imaju tri perasta vrha. Na dugim stabljikama su bijeli cvjetovi. Plod je sočan i ima crvenu boju. Ovdje se zadržavaju samonikli F. elatior i F. viridis. Biljka bez cvata ne miriše, a okus joj je poput trave, neugodan. Slatko i aromatično, voće

Jagoda se može ponovno pojaviti u jesen nakon cvatnje od travnja do lipnja. Može se naći u vrtovima, između grmlja, u šumama, livadama, proplancima i čistinama. Za branje i rukovanje koristi se cijela biljka, list, korijen, cvijet i organski proizvod. Sabire se cijeli nadzemni dio bez cvjetova od svibnja do srpnja, kao i plod koji dozrije u srpnju ili kolovozu, u rano proljeće ili jesen. Dijelovi biljke suše se na toplom, prozračnom mjestu.

Utjecaj Šumska jagoda se posljednjih godina ponovno vratila u službenu farmakopeju jer se oduvijek koristila u narodnoj medicini i koristila se za liječenje nekih bolesti pa su dokazana njena ljekovita svojstva. Narodni lijekovi preporučuju ekološki pripravak šumske jagode kod proljetne iscrpljenosti, nesretnog toka, bolesti jetre, mjehura, bubrega, želuca, probavnog trakta, te za liječenje skleroze vena i hipertenzije, kod bolesti uzrokovanih zgrušavanjem krvi (apopleksija). Čaj od lišća jagode liječi razne proljeve povezane s hranom ili bolešću. Terapija jagodama bila je način na koji je veliki biljarski igrač Carl von Linne liječio svoje napade gihta. Jagoda je namirnica koja se može koristiti u raznim dijetama za liječenje reume, gihta, dijabetesa, multiple skleroze, raka i oporavka. Kao detoksifikator krvi i cjelokupne organske cjeline, neizostavan je u komadu proljetnih čajeva koji se uzimaju za čišćenje krvi i organske cjeline od toksičnih tvari (autopijanost) nakupljenih dosadnom zimskom prehranom, zatvorima (nepredvidivim stolice), i tako dalje. Plod jagode odlična je dijeta za sve bolesti jetre i ima diuretski učinak, što znači da pojačava izlučivanje mokraće i liječi infekcije grla, mokraćnih kanala i mokraćnih organa. Kod bolesti žučnog mjehura plod jagode ima dvojako djelovanje: kao holeretik pojačava stvaranje žuči, a kao holagog pojačava izlučivanje žuči, ovisno o namjeni. To znači da detoksificira jetru, što znači da osvježava i potiče njezine funkcije.

ZA DETOKSIKACIJU
Čaj od lišća jagode učinkovito se koristi kod bolesti maternice jer sprječava teško odumiranje. Kod živčanih bolesti, čaj pripremljen od listova i cijele biljke (korijen, list), u mješavini s drugim ljekovitim začinima, jača i umiruje živce. Sok od svježih jagoda omogućuje zadržavanje urina, odnosno nekontrolirano mokrenje. Čaj od korijena šumske jagode pomaže u liječenju krvarenja iz nosa, manjih rana, hemoroida, bolesti desni i drugih stanja. Krvarenje desni, gnojne upale usne šupljine, afte i druga stanja možemo izbjeći grgljanjem lišća jagode namočenog u rakiju. Liječenje jagodama pomaže kod bolesti bubrega i rutine prehrane koja izaziva korozivnu mokraću.

admina