DR. LUKIĆ OTKRIVA DA SE SINDROM NERVOZNIH CRIJEVA NE MOŽE IZLIJEČITI

DR. LUKIĆ OTKRIVA DA SE SINDROM NERVOZNIH CRIJEVA NE MOŽE IZLIJEČITI

O simptomima i liječenju sindroma iritabilnog crijeva raspravlja gastroenterolog!

Od sindroma iritabilnog crijeva u Srbiji boluje svaka peta osoba, kaže jedna statistika. Postavlja se pitanje što uzrokuje žuljanje i žgaravicu, koje su nuspojave i kako se liječe? O tome je za K1 TV razgovarala dr. Sneana Luki, gastroenterolog.

“To znači da netko jako puno trpi, da ima želučane tegobe koje su povezane ili s krutim iscjetkom (opuštena crijeva) ili s nedostatkom stolice (opstrukcija)”, otkriva dr. Lukić.

Kada osoba ima prekomjerno pražnjenje, ima više od tri stolice dnevno. Kad imaju zatvor, možda neće imati stolicu danima ili čak tjednima. Osim toga, bol je uvijek prisutna kod sindroma iritabilnog crijeva.

“Bol uvijek dolazi s njom. Zatvor ili proljev povezani su s konstantnim bolovima u trbuhu. Gastroenterolog dodaje kako je nadutost najčešći simptom nervoznih crijeva, a zatim slijede grčevi u crijevima i pojačano izbacivanje plinova. No, to ne mora nužno značiti znači da osoba ima sindrom iritabilnog crijeva.

“To bi moglo značiti da ima korisnu dispepsiju ili helikopozitivni gastritis ili čak neku ozbiljniju bolest u želučanom okviru”, otkriva dr. Lukić.

Sindrom iritabilnog crijeva i drugi funkcionalni poremećaji prvenstveno su potaknuti stresom. Osim toga, tvrdi liječnica, ti pacijenti imaju vrlo lošu kvalitetu života. Društveni život, kao i ljubavni život, pod velikim je utjecajem na to. Muke mogu biti izuzetno neuobičajene. Dodatno, velike meta analize pokazale su, kako dr. Luki nastavlja, da je sindrom iritabilnog crijeva genetsko stanje. Hrana, s druge strane, igra presudnu ulogu.

Najnovija istraživanja pokazuju da hrana s visokim udjelom ugljikohidrata ne pogoduje sindromu iritabilnog crijeva. Iz tog se razloga uvodi fodmap dijeta, objašnjava gastroenterolog.

Žene imaju veću vjerojatnost da obole od ove bolesti zbog svog spola. Isto tako, nažalost, loše raspoloženje crijeva ne može se obnoviti. Simptomi pečenja mogu se kontrolirati redovitim pregledima i liječničkim savjetima, iako ne postoji lijek. Stoga, ako imate problema sa trbuhom, bolovima ili nadutošću, nemojte čekati; odmah se obratite stručnjacima za pomoć.

admina