POGLEDAJTE ŠTA SE DESILO SA BOGORODICOM KADA JE ISUS VASKRSAO

POGLEDAJTE ŠTA SE DESILO SA BOGORODICOM KADA JE ISUS VASKRSAO

O tome koliko je Majka Božja imala godina kad je rodila Isusa Krista govorili smo u nedavnom članku, a danas ćemo govoriti o tome što znamo o njezinom životu nakon što je Isus uskrsnuo od mrtvih.

Znamo da je Marija, Majka Božja, bila kći Joakima i Ane, da je bila udana za Josipa, siromašnog tesara, da je prije udaje začeta od Duha Svetoga i da je rodila u Betlehemu.

Također znamo da je pobjegla od Heroda sa svojim mužem i sinom u Egipat i bila prisutna jednom i jedinom događaju iz Isusova djetinjstva koji se spominje u kanonskim evanđeljima, konkretno kada je odvojen od roditelja i pronađen u Hramu. Telegraf spominje i njeno prisustvo na svadbi u Kani, kada je Isus pretvorio vodu u vino.

Svjedočila je i samom raspeću i njegovu putu do Golgote; Tom prilikom Isus ju je predao na razmatranje svetom misionaru Ivanu Učenjaku riječima: “Ženo! Evo ti djeteta!” štoviše, na njega uz riječi “Evo ti mame!” čime je simbolično postala majka svih vjernika.

A poslije? Tijekom sljedećih četrdeset dana nakon uskrsnuća, Isus se ukazao raznim ljudima, uključujući svoju majku i preostalih jedanaest apostola (Juda je u međuvremenu počinio samoubojstvo).

Ona je jedina žena i jedina osoba, osim dvanaestorice apostola (u to vrijeme, Matija je izabran lutrijom da zamijeni Judu) koja se po imenu spominje kao prisutna u gornjoj odaji neodređene jeruzalemske kuće nakon povratka iz Maslinska gora i Uzašašće, koje se dogodilo četrdeseti dan nakon uskrsnuća; ovo je jedina žena i jedina osoba; Danas kršćani obilježavaju taj dan u gornjoj sobi kao Blagdan svih duša, također poznat kao Pedesetnica: smatra se danom uvođenja Družbe, budući da su misionari tada, u tom trenutku, bili “natovareni Esencijom Bog” i razgovarali tako da su ih svi pojedinci mogli shvatiti, bez obzira kojim jezikom govorili.

No, čak i da je to ona, ne otkriva ništa o njezinu životu nakon Kristova odlaska niti o njezinoj budućnosti na zemlji.

Prema svetoj predaji, Ivan Krstitelj je poštovao svoje posinjenje i brinuo se za Mariju do njezine smrti. No, nastavio je misionariti, o čemu svjedoče Djela apostolska i poslanice, iako je sigurno bio prisutan na Jeruzalemskom saboru oko 50. godine.

Pravoslavna crkva uči da je dugo živjela u Efezu. Sinodsko pismo priloženo zaključcima Trećeg ekumenskog sabora održanog u Efezu 431. godine također spominje ovaj grad kao moguće privremeno boravište, iako nedovršena rečenica može dovesti do različitih tumačenja tih redaka.

Argumenti u korist Jeruzalema kao njezine primarne rezidencije sugeriraju da Majka Božja nije putovala s Ivanom Krstiteljem i vjerojatno ju je za to vrijeme ostavila na brigu njegovim prijateljima. Ona je, s druge strane, bila sa židovskim kršćanima koji su bježali od progona u Svetom gradu. Opet, značajan broj njih se vratio.

Prema svetom predanju, Jovan je kupio kuću na Sionu, gde je živela, lečila bolesne i iznuđene, davala novac siromasima i udovicama i živela još 15 do 24 godine posle Hrista. Vjeruje se da je Marija umrla između 60. i 72. godine u Jeruzalemu, gdje je pokopana i uznesena na nebo.

Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo ili Velika Gospa (Mala Gospa je Rođenje Blažene Djevice Marije) naziv je za ovaj završni događaj u kršćanskoj tradiciji. Prema pravoslavnim kršćanima, sam Spasitelj je sišao s neba, uzeo njezinu djetetu dušu (“predala je svoj duh u ruke Spasitelja”), a zatim je tri dana kasnije uzeo njezino tijelo i učinio ga nevidljivim.

Katolici uglavnom dijele ovu ocjenu (službenu ju je potvrdio papa Ivan Pavao II. 1997.), unatoč tome što među njima još uvijek traje rasprava je li Marija doista šutnula kantu prije Sumnje. Iako je ovo trivijalna točka koja nema nikakvog utjecaja na srž kršćanstva, postoje katolici koji drže mišljenje da je Efez bio stvarno mjesto njezina Uznesenja.

admina