MASNA HRANA NIJE UZROK MASNE JETRE, TO JE VELIKA ZABUNA

MASNA HRANA NIJE UZROK MASNE JETRE, TO JE VELIKA ZABUNA

Predrag Nenadi je diplomirani nutricionist i doktor prirodne medicine. Znanja i vještine stjecao je na sveučilišnoj klinici u Ludwigshafenu u Njemačkoj. Podučava Stil kako očistiti jetru i riješiti se lošeg kolesterola.

“Problem masne jetre ne uzrokuje masna hrana. To su velike zabune. Ima dosta ribe. Višak šećera jetra prenosi u masno tkivo. Kolin (vitamin B4), koji se inače nalazi u slanini, jaja i meso, raspršuje taj kolesterol i ne dopušta mu da ostane u jetri, već ga šalje u masnu tikvu, tako da dobijemo razvijen trbuh, povećanu zadnjicu i sl. Masna jetra je rezultat nedostatka zdravih masnoća koje smo izbacili iz straha od razvoja kolesterola.

Ovo je navodna bezalkoholna masna jetra. Masna jetra tada ne može funkcionirati, eliminirati toksine iz tijela ili provesti detoksikaciju. To ćemo vidjeti po izbijanju kože i prištićima na koži, pojavit će se perut, nokti će se oguliti, tijelo će trnuti…

Masnu jetru ne uzrokuje hrana koju jedemo. Kad tvrde: radije ne bih jeo jaja, dobit ću kolesterol!” To su čiste nebuloze! Na kolesterol dijelom utječe trećina hrane koju jedemo, ali jetra stvara sve ostalo.

Drugo, kolesterol priroda nije stvorila da naškodi čovjeku. Kolesterol je neophodan ljudima jer se koristi za stvaranje brojnih hormona i staničnih membrana. Međutim, kada postoji prekomjerna količina lošeg kolesterola niske gustoće poznatog kao LDL kolesterol, suočavamo se s problemom.

Trigliceridi se ne stvaraju masnom hranom; nego ih proizvodi višak voća, šećera i ugljikohidrata!

U slučaju da imate masne tvari, niste jeli svinjetinu, jeli ste organske proizvode, puno kruha, peciva, rafiniranog brašna, to je problem…”

Pa kako očistiti tijelo, uravnotežiti kolesterol?

“Sve se svodi na hranu! Održavanje reda u životu je ključno. adekvatan unos vode. To je od iznimne važnosti jer jetra voli puno vode! Moramo unositi što više topivih i netopivih biljnih vlakana. Moramo konzumirati gorku hranu poput lincure, maslačka, korijena čička i drugih u kojima uživa jetra.

Jedite hranu bogatu zdravim masnoćama, kao što je domaća svinjska mast, maslinovo ulje, hladno prešana biljna ulja, hranu bogatu kolinom (poput slanine, jaja), losos, skušu i sve zdrave masti, ako imate povišene trigliceride.

Jetra se ne može očistiti sokovima, pogotovo ne kupovnim.

Čak i sa sokom od jabuke, mrkve i cikle?

Drugi je zdrav prirodni sok. Ali mislim na sokove koji se već rade i prodaju. Gdje god pogledate, svugdje piše da ovi sokovi sadrže fruktozu, šećer najštetniji za debljanje. Šećer u proizvodu je fruktoza, koja također čini tijelo masnim. Tjelesni trigliceridi i razine kolesterola rastu kao rezultat te fruktoze.

Je li isto što i voćna fruktoza?

Nije. Proizvođači ga ističu kao šećer organskog proizvoda. Struktura je ista, ali fruktoza koja se dodaje komercijalnim proizvodima naziva se glukozno-fruktozni sirup i radi se od kukuruza, a ne od voća.

Štoviše, nisu svi organski proizvodi zaštićeni. Recimo, jer nije štetno, bobičasto voće je najbolje. Bobičasto voće bogato je fitonutrijentima koji štite tijelo od negativnih učinaka djelovanja šećera. Oni ne povećavaju glikemijski indeks jer sporo razgrađuju šećer.

Što je s inzulinom, također?

Inzulin uvelike utječe na jetru, detoksikaciju i naše zdravlje. Kada se inzulin poveća, mast se pohranjuje. Ako vam je razina inzulina visoka, nećete se moći riješiti masti iz tijela i jetre. Osim toga, kada konzumirate šećere i ugljikohidrate (poput kolača, kruha i pita), inzulin uvijek raste.

Sljedeća faza je: Kada ima previše šećera, on se vraća u jetru, gdje ga ostavlja kao dobra domaćica jer misli da će joj trebati sutra-prekosutra. Kad ima dovoljno kolina, skladišti ga u masnom povrću; kada nema dovoljno kolina, tjelesni trigliceridi i loš kolesterol rastu, što uzrokuje problem.

To je izvor kolesterola i triglicerida, a ne konzumacija masti i kruha!

admina