POGLEDAJTE SMRTONOSNA BOLEST KOJA LAKO PROMAKNE LJEKARIMA: Simptomi lako prevare – otežan odlazak u WC i PROBLEMI U KREVETU su alarm

POGLEDAJTE SMRTONOSNA BOLEST KOJA LAKO PROMAKNE LJEKARIMA: Simptomi lako prevare – otežan odlazak u WC i PROBLEMI U KREVETU su alarm

Sve o simptomima, dijagnozi i liječenju raka prostate. Odredite koje su skupine izloženije većem riziku.

Budući da bolest obično sporo napreduje, možda neće biti očitih simptoma godinama. U većini slučajeva napreduje sporo i u početku zahvaća samo ovaj organ, gdje zapravo ne uzrokuje veliku štetu. Jedna od najčešćih vrsta raka kod muškaraca je ova. Prema stručnjacima na službenoj web stranici NHS-a, mnogo su veće šanse za izlječenje ako se rano otkrije, posebno kada je ograničeno samo na prostatu.

Što je prostata?
Muški reproduktivni sustav uključuje prostatu, žlijezdu male zdjelice. Okružuje mokraćnu cijev i veličine je otprilike oraha. Nalazi se između mjehura i penisa. Primarna funkcija prostate je proizvodnja guste, bijele tekućine koja, kada se pomiješa sa sjemenom koju proizvode testisi, rezultira proizvodnjom sperme.

Uzroci raka prostate Uzroci raka prostate uglavnom su nepoznati. Međutim, postoje neke stvari koje ovo stanje mogu učiniti vjerojatnijim.

Kako starite, vaš rizik od razvoja raka prostate raste. Većina slučajeva javlja se kod muškaraca starijih od 50 godina.
Muškarci koji su imali oca ili brata koji su imali ovu vrstu raka su pod nešto većim rizikom za sebe.
Prema nedavnim istraživanjima, pretilost također može povećati rizik od raka prostate.

Koji su simptomi prisutni?
Kada je prostata dovoljno velika da utječe na kanal koji vodi mokraću iz mokraćnog mjehura u uretru, simptomi raka prostate obično se ne pojavljuju do tog vremena. Kada se to dogodi, sljedeći simptomi trebali bi izazvati zabrinutost:

– proširena potreba za mokrenjem
– stres tijekom mokrenja
-osjećaj da mjehur nije potpuno pročišćen

U svakom slučaju, treba imati na umu da ove nuspojave ne mogu jamčiti da će pokazati prisutnost bolesti, ali ih svakako ne treba zanemariti. Obično nastaju kao rezultat nečeg drugog, poput povećane prostate. Erektilna disfunkcija jedan je od simptoma koji također može biti znak raka.

Koja je dijagnoza?
Rak prostate nema niti jedan test; najčešća dijagnostička veza je:

Krvne pretrage, fizički pregled vaše prostate poznat kao digitalni rektalni pregled (DRE), magnetska rezonancija (MRI), biopsije i PSA testiranje (tumorski marker raka prostate) prostata Test krvi poznat kao “slobodni specifični antigen prostate” (PSA) test mjeri razinu PSA i može pomoći u otkrivanju ranog raka prostate. Glumac Ben Stiller, koji se borio s ovom bolešću, progovorio je o ovoj mogućnosti. PSA testovi, s druge strane, ne bi se trebali koristiti za rutinski pregled raka prostate jer rezultati možda nisu pouzdani. Druga stanja koja nisu rak također mogu povisiti razinu PSA. Također, povišena razina ovog antigena ne može reći liječniku imate li opasan rak prostate koji bi vas mogao ubiti.

Mogućnosti liječenja uključuju “budno čekanje” ili “aktivni nadzor” ako je rak u ranoj fazi i ne uzrokuje simptome. Pacijentova dob i opće zdravstveno stanje određuju koja je opcija najbolja. Stanje se mora pomno pratiti u bilo kojoj od opcija. Nekoliko slučajeva bolesti prostate može se obnoviti ako se liječenje započne u početnim fazama.

Lijekovi uključuju:

– Operacija prostate i terapija zračenjem, sama ili u kombinaciji s hormonskom terapijom. U nekim slučajevima, rak se otkrije tek nakon što se proširi. Ako se rak proširio na druge dijelove tijela i ne može se liječiti, liječnici će pokušati ublažiti simptome i produžiti život. Značajne nuspojave, poput erektilne disfunkcije i urinarni simptomi, poput potrebe za češćim ili hitnim korištenjem kupaonice, mogu se pojaviti s bilo kojom opcijom liječenja.

Cilj novijih tretmana poput krioterapije i fokusiranog ultrazvuka visokog intenziteta (HIFU) je smanjiti ove nuspojave. Međutim, dugoročna učinkovitost ovih tretmana nije poznata.

admina