POGLEDAJTE PRIJEKI LIJEK ZA BUBREGE I BEŠIKU

POGLEDAJTE  PRIJEKI LIJEK ZA BUBREGE I BEŠIKU

Beta vulgaris uzgaja se zbog izuzetno hranjivih listova koji su vrlo korisna i zdrava povrtna biljka.

Jedina razlika između blitve i cikle je u tome što se vitamini nalaze u lišću, a ne u korijenu biljke. Kako se može saditi blitva? Sjeme se može sijati u redove na dubinu od tri centimetra od veljače do lipnja. Možete ga presaditi ako ste ga gusto posijali.

Listovi se mogu rezati i brati u bilo koje doba godine bez vađenja korijena. Korijenje će proizvesti novo lišće. Blitvu nakon berbe treba zamrznuti jer se listovi ne čuvaju dugo.

Zbog visokog sadržaja vlakana i nedostatka naglih skokova šećera u krvi, često se poslužuje dijabetičarima, a sadrži najmanje 13 različitih antioksidansa.

Izvrstan je diuretik i jača imunitet do nevjerojatnih razina. Blitvu je najbolje jesti s krumpirom i limunovim sokom jer sadrži puno vitamina C, vitamina B, magnezija, željeza, kalija, kalcija i mangana te puno proteina, celuloze, ugljikohidrata i biljnih ulja . U tom smislu, blitva s krumpirom i limunovim sokom najbolja je namirnica za održavanje tjelesne težine. Celulozna vlakna blitve važna su za prehranu jer na sebe vežu višak vode i sve otrovne sastojke, ubrzavaju probavu hrane i otklanjaju probavne smetnje.

Štiti tjelesnu sluznicu i jača naše kosti djelujući na stvaranje crvenih krvnih zrnaca. U kombinaciji s peršinom također čisti krv i ubrzava izlučivanje mokraće.

Kao narodni lijek od blitve se njezinim lišćem mogu premazati rane, a lagana juha od blitve daje se za liječenje mjehura i bubrega. Ovo zeleno povrće odličan je prirodni antibiotik. Kao i mrkva, dobra je za oči jer sadrži lutein i vitamin A koji smanjuju rizik od očnih bolesti poput katarakte.

Barem jednom tjedno na jelovniku svake domaćice trebali bi se naći blitva i krumpir. Zbog visokog sadržaja vlakana i nedostatka naglih skokova šećera u krvi, često se poslužuje dijabetičarima, a sadrži najmanje 13 različitih antioksidansa. Povrće je popularna i niskokalorična hrana za mnoge ljude. Dovoljno je dnevno pojesti oko 200 grama ovog zelenog, mliječnog povrća jer se dugo zadržava u probavnim organima i čini ga vrlo zasitnim.

Recept za blitvu s krumpirom: Svježu blitvu prije pripreme dobro operite kako biste uklonili ostatke zemlje. Koristeći korijenje, uklonite dno stabla. Oštrim nožem odvojite peteljku od listova da se kuhaju posebno i kuhaju par minuta prije listova. Stabljika i listovi se kuhaju istovremeno kada se prave pite.

– 1 kilogram blitve – 4 manja krumpira – 4 do 5 češnjeva češnjaka – 250 mililitara maslinovog ulja – sol

Za bolji okus češnjak očistite i sitno nasjeckajte s maslinovim uljem prije nego ga stavite u jelo poput blitve i krumpira barem sat vremena. Krumpir stavite kuhati u slanu vodu nakon što ste ga oprali, ogulili i narezali na kockice veličine zalogaja. Odrežite stabljiku i temeljito operite blitvu kako je navedeno. Zatim odrežite lišće na širinu od jednog ili dva centimetra. Šupljikavom žlicom izvadite kuhani krumpir i u istu vodu dodajte narezanu blitvu da se kuha.

Za kuhanje je potrebno oko sedam minuta. Nakon sedam minuta procijedite i prelijte hladnom vodom. Boja će i dalje biti jako zelena. Stavite tavu na štednjak i dodajte češnjak i pripremljeno maslinovo ulje. Dodajte krumpir i blitvu koju ste dobro ocijedili nakon jedne minute prženja. Pomiješajte okuse miješajući oko dvije minute.

admina