POGLEDAJTE ZASTO SE POVUKLO MORE U TURSKOJ NAKON POTRESA

POGLEDAJTE ZASTO SE POVUKLO MORE U TURSKOJ NAKON POTRESA

Trunjaci razmatraju mogućnost povlačenja Mramornog mora i do 25 metara. U danima nakon razornih potresa koji su pogodili Tursku i Siriju zabilježeni su brojni prirodni fenomeni, među kojima i prizor maslinika iz kojeg je nastao kanjon dubok 50 metara, navodi turska zvjezdarnica Kandilli. Osim toga, trenutačno stručnjaci istražuju mogućnost da se Mramorno more povuče za čak 25 metara. Prema turskoj zvjezdarnici Kandilli, tako snažnu plimu ne uzrokuju potresi, već meteorološki događaj.

Kako prenosi N1 BiH, slično objašnjenje dali su i na istanbulskom Tehničkom sveučilištu: “Zbog centra visokog tlaka koji se nalazi na zapadu Turske, vjetar već duže vrijeme puše od sjevera prema jugu iznad Istanbula prema Mramornom moru.” Podaci Državnog zavoda za meteorologiju pokazuju da ovaj vjetar ima intenzitet od 20 kilometara na sat.

Ovaj vjetar stalno nosi površinsku vodu Mramornog mora na europskoj strani Istanbula prema jugu. Prema njima, razina vode raste na južnoj obali Mramornog mora, dok razina vode opada na sjevernoj obali Mramornog mora u smjeru Avcilara.

Stručnjaci su nedavno objavili da su potresi uzrokovali pomicanje tla u Anadoliji za čak tri metra, unatoč tome što ovaj događaj nema veze s potresima.

admina