POGLEDAJTE ČUDO U TURSKOJ! Ovo je grad u kome nijedna zgrada nije uništena: Svi slave samo NJEGA

Kao odgovor na razorne potrese u Kahramanmarasu, gradonačelnik okruga Erzin u Hatayu Okeş Elmasoglu izjavio je da nije “učinio nikakve ustupke po ovom pitanju u svoje ime”.

Usred turskih ruševina, slika prikazuje nenaseljenu građevinu: Erzin je jedna od deset pokrajina koje je pogodio užasan potres. Unatoč određenim oštećenjima na džamijama, nijedna zgrada nije uništena, a žrtve u ovoj regiji su srećom pošteđene. Krhotine i ruševine su ga okruživale; sve je uništeno; a onda su shvatili kome pripada. Erzin ima 42.000 stanovnika.

Povremeno, mnogi građani imaju politička očekivanja. “Gradonačelnik to ne bi trebao vidjeti i čuti”, tvrde. Neću kriviti druge gradonačelnike. Htjela bih podijeliti svoja iskustva. Tvrde da su građani nevidljivi i da se takve stvari događaju. U svoje ime u tom smislu nisam napravio nikakve ustupke. No, ima i onih koji su to proveli. Nedostaje nam osoblja koje bi se njima bavilo. Nemoguće je pratiti sve. Obavijestili smo tužiteljstvo o našoj odluci da srušimo loše objekte.

Oke naglašava nužnost temeljne promjene graditeljskog načina razmišljanja u Turskoj.

Moramo napraviti mentalni pomak i odlučno djelovati da se objekt sruši u slučaju da to bude potrebno, a ne treba očekivati da će država popuštati kada imamo lošu strukturu zgrade. Ne mislim da je pod važan ako su geološka istraživanja dobro obavljena i poštuju se pravila. Elmasoglu je zaključio: “Naravno, ne sviđa mi se ni izgradnja horizontalnih struktura.”

admina