FIKUS ĆE VAM NARASTI DO PLAFONA: Samo ga prskajte OVOM VODOM

FIKUS ĆE VAM NARASTI DO PLAFONA:  Samo ga prskajte OVOM VODOM

Gumasta biljka, također poznata kao KFicus, popularna je sobna biljka koja je član obitelji dudova (Moraceae). Karakterizira ga različitost različitih oblika rasta i lišća. Na primjer, ficus elastica ima velike, bucmaste eliptične listove i šiljaste crvene lisne pupoljke koji ga čine vrlo dekorativnim. S druge strane, ficus benjamina ima mnogo sitnih listova i izgleda kao drvo.

Razmnožavanje i obrezivanje fikusa Većina fikusa dobro podnosi obrezivanje, pa ako želite ograničiti njegov rast, možete to učiniti. Nakon tretiranja praškom za ukorjenjivanje, ove vršne reznice možete koristiti za razmnožavanje tako da ih posadite u zemlju ili potopite u vodu. Nakon što se ukorijene, možete ih presaditi u zemlju. Biljku pažljivo zalijte nakon rezidbe i čuvajte je samo mjesec dana.

Njega fikusa Fikusima nakon kupnje često otpada lišće. To je zbog šoka selidbe, pa bi ficus_benjamin trebao osigurati da biljka dobije dovoljno vode i sunčeve svjetlosti tijekom vremena potrebnog za prilagodbu na novu okolinu. Poprskajte biljku ili joj operite listove mlakom vodom jednom u 14 dana, a ljeti i češće. Ako perete listove, možete ih isprati čistom vodom nakon što ste otopili malu količinu deterdženta u vodi. Budući da se listovi sitnolisnih fikusa mogu oštetiti i osušiti, većina krupnolisnih fikusa se pere. Prskanjem ne samo da biljku čistite od prašine, već i sprječavate napad lisnih uši i grinja. Fikus je osjetljiv na propuh, nagle promjene temperature i kretanje pa pripazite gdje ga smjestite kada ulazite u prostoriju. Kako biste biljci pružili oslonac dok je stabljika još mlada, poželjno je pored biljke staviti štap. Najstarije lišće obično otpada kako biljke stare, ali ako se to dogodi mladoj biljci, vjerojatno je previše zalijevate. Ako su smeđe mrlje na lišću koje pada, prostorija u kojoj se fikus nalazi je prehladna.

admina