EVO ZASTO NE SMIJETE PITI SODU BIKARBONU KADA SE PREJEDETE

EVO ZASTO NE SMIJETE PITI SODU BIKARBONU KADA SE PREJEDETE

Bliže se prigode koje se inače obilježavaju uz puno hrane i pića. Marija Rapaji, nutricionistica, objasnila je kako izbjeći prejedanje i kako biti umjeren u svemu.

Postoji način da postanete umjereniji u svemu, počevši od obilnijeg doručka.
“Prvo, doručkujte čim se probudite kako biste spriječili prejedanje tijekom dana. Stoga je jedina metoda pet redovitih obroka, tri glavna obroka i dva međuobroka. kako biste izbjegli prejedanje“, naglašava nutricionistica.

Rapaji dodaje da ne postoji “zdrava” i “bolesna” hrana. Svaka je namirnica zdrava ako se konzumira umjereno, pa ni pečenje koje ćemo ovih dana poslužiti nije štetno ako pojedemo samo jedan komad.

“Ako sjednemo i pojedemo kilogram, nastaju problemi. Naknadno nakupljanje tih hilomikronskih masti u krvnim žilama može rezultirati hipertenzijom i povišenim kolesterolom, a oba su već opasna stanja. No, istaknula je, “čak i ako prejesti se za taj božićni ili novogodišnji ručak, nije strašno ako je samo taj dan, a drugi dan se prejedemo i nastavimo s normalnom prehranom.”

Slatkiši i alkohol Nutricionistica kaže da je problem što često pijemo alkohol dok jedemo, što je pogrešno. Prema Rapaji, svaka tekućina koju unesemo s hranom razrjeđuje želučanu solnu kiselinu i usporava probavu, što zauzvrat usporava metabolizam masti. Dodatno, čašu vina treba popiti 30 minuta prije obroka. Stoga se preporučuje piti pola sata prije i pola sata nakon jela.

Za blagdane treba birati namirnice s nižim glikemijskim indeksom jer će doći do porasta šećera u krvi, što očito teško pada za Novu godinu i Božić.

Pomažu li soda bikarbona i soda kada se prejedamo?

Nutricionistica objašnjava da, unatoč tome što se čini da sok u gaziranim pićima ubrzava i olakšava probavu, to nije tako.

Uobičajeno rečeno, za želudac je isto kao kad se kiselina prolije po nečem masnom. Tragovi će ostati kad ga uzme. Nutricionistica kaže da tako ti otrovi završavaju u našem tijelu kada pijemo gazirana pića. Kada uzmemo sodu bikarbonu, događa se ista stvar. Moramo dopustiti da se hrana prirodno probavi.

Poželjno je piti gorko piće s biljem jer pomaže u prirodnoj razgradnji hrane.

admina