POGLEDAJTE KAKO SNIZITI PRITISAK!

POGLEDAJTE KAKO SNIZITI PRITISAK!

Osim stresa koji se javlja kako se približavaju blagdani, tu je i sezona strke i prehlada, a dodatni razlog za brigu je i Koronavirus. Puno ukusne hrane, masnih umaka i slatkiša sigurno ne olakšava posao.

Uz borbu protiv virusa i bakterija te slatkiše, tu je i visoki krvni tlak koji zimi predstavlja zdravstveni rizik, a sve kao posljedica spomenutih navika, ali i utjecaja hladnog zraka na krvne žile.

Srećom, postoje stvari koje možete učiniti kako biste kontrolirali svoj krvni tlak I ostali zdravi ove zime. Savjete daje Joanna Wen, zdravstvena savjetnica i osnivačica Flavours and Greens, koja ističe da je prioritet zdrava prehrana, odmor i kvalitetan san.

Vodite računa o zdravoj prehrani
Ovaj bi savjet mogao biti najvažniji: kada se radi o cjelokupnom zdravlju, ocu I krvnom tlaku, zapamtite da je prehrana uvijek iznimno važna.

Upravo zato Wen navodi da je najbolja stvar za kontrolu krvnog tlaka zimi zdrava i pravilna prehrana. Savjetuje da jedete puno svježeg povrća i voća, pripazite na unos soli, a naravno da treba smanjiti i unos prerađene hrane koja jako šteti zdravlju.

Savjetuje da umjesto soli koristite način na koji ćete jelima dodati okus i pridonijeti zdravlju organizma. Češnjak i paprika pomoći će u regulaciji krvnog tlaka, prenosi Ordinacija.hr.

Odmor
Zima može značiti i stres jer su pripreme za blagdane u tijeku. No, nikako ne smijete podcijeniti slobodno vrijeme koje možete iskoristiti za odmor i opuštanje. Odmor je važan i za psihičko i za psihičko zdravlje. Ako vam je odmor prioritet, vjerojatno ćete primijetiti da on utječe na razinu krvnog tlaka.

Wen savjetuje isprobavanje umirujućih aktivnosti, poput meditacije i joge, koje će osloboditi mišiće i smanjiti razinu stresa, dva važna čimbenika u snižavanju krvnog tlaka.

Kvalitetan san
Osim opuštanja, također je važno dopustiti sebi da se dobro odmorite tijekom noći. Nedostatak sna je snažno povezan s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa, pretilosti, bolesti bubrega, razvoja demencije, a ono što je posebno važno je da nedostatak sna rezultira slabljenjem imuniteta!

Kako prepoznati da patite od manje sna? Tijekom dva tjedna vodite li evidenciju koliko sati spavate? Spavate li u prosjeku manje od sedam sati, manje ste u snu. Rješenje vam je nadohvat ruke – spavajte, nadoknadite izgubljeno spavanje i primijetite razliku unutar deset dana.

Wen savjetuje dodatne promjene: isključite sve uređaje prije spavanja, to se odnosi i na mobitele i na računala.

Spavajte u malo hladnijoj prostoriji, a prije toga možete koristiti neke vježbe opuštanja poput istezanja i joge za otpuštanje i kontrolu stresa, što će sve dovesti do poboljšanja krvnog tlaka.

admina