OKUPALI STE SE I KOŽA VAS ODJEDNOM SVRBI? Doktorica objasnila šta se to dešava

OKUPALI STE SE I KOŽA VAS ODJEDNOM SVRBI? Doktorica objasnila šta se to dešava

Tuširanje bi nas trebalo osvježiti ili opustiti, dati nam priliku da razbistrimo misli i naravno ostaviti kupaonicu mirisnom nakon njega. No za određeni tip ljudi tuširanje ne znači meku i mirisnu kožu, već dosadan svrbež koji ne prestaje! Dermatolog je otkrio zašto se to događa.

Ako imate osjetljivu kožu, velika je vjerojatnost da se to događa vama. Iz kupaonice izlazite s mirisom vanilije, kokosa, cvijeća, voća, pa čak i raznih besmislenih stvari koje proizvođači stavljaju na etiketu – očekujte miris egzotičnog otoka, koktela, kolača ili dragog kamenja.

“Mirisi su jedan od najvećih alergena kod ovakvih proizvoda”, kaže dermatologinja dr. Loreta Čiraldo.

“Umjetni mirisi su problem jer se dodaju u kupke i sapune samo kako bi poboljšali iskustvo kupanja, nemaju svrhu čišćenja kože. A mogu izazvati nelagodu, osip, svrbež ili čak oticanje”, objašnjava.

Kao i u slučaju kućne kemikalije, miris može biti najveći krivac za iritaciju kože i očiju.

Postoje i prirodni mirisi koje ćete pronaći na etiketi, poput eteričnih ulja iz biljaka, no za preosjetljivu kožu i oni mogu biti problem, kaže.

Ako vas koža svrbi nakon tuširanja, prvo pokušajte kupiti proizvod koji ima prirodne sastojke kada je u pitanju miris. A ako ni to ne pomogne, morat ćete kupiti hipoalergensku kupku ili sapun. Najčešće ćete ih prepoznati upravo po tome što su bez mirisa.

admina