POGLEDAJTE KAKO ZACINI MOGU NASTETITI NASEM ZDRAVLJU

POGLEDAJTE KAKO ZACINI MOGU NASTETITI NASEM ZDRAVLJU

Znanstvenici su otkrili da konzumacija bilja, začina, kikirikija i drugih začina može povećati broj određenih crijevnih bakterija u roku od četiri do šest tjedana.

Prehrana utječe na vrste bakterija koje žive u crijevima. Kontrola glikemije, koja je ključna za regulaciju razine šećera u krvi, imunološki odgovor i čimbenici kardiovaskularnog rizika povezani su s ovim bakterijama.

Koncentrati pokazuju da se tamni mikroorganizmi hrane izvorima hrane bogate vlaknima. Na crne bakterije, odnosno na sastav crijevnog mikrobioma, mogu utjecati hrana i biljke s visokim udjelom polifenola, antioksidativnih kemikalija.

U međuvremenu su istraživači koji su ispitivali učinke konzumacije orašastih plodova otkrili da pistacije, lješnjaci, bademi i orasi povećavaju raznolikost crijevnih bakterija. Međutim, nijedno istraživanje još nije ispitalo kako kikiriki utječe na mikrobiom.

Razvoj preventivne zdravstvene zaštite i strategija terapije može imati koristi od dodatnih istraživanja učinaka prehrambenih agenasa poput kikirikija, začina i bilja na crijevne bakterije.

Samo žličica začina i bilja Istraživači su angažirali 54 odrasle osobe, prosječne dobi od 45 godina, kako bi istražili učinke bilja na mikrobiom. Najmanje jedan dodatni kardiovaskularni čimbenik rizika, poput povišenog šećera u krvi ili triglicerida, bio je prisutan kod svakog sudionika, a svi su bili pretili ili pretili.

U istraživanju je sudjelovalo 48 ljudi koji su se četiri tjedna hranili istom dijetom, uzimajući jednu od tri doze biljnog pripravka: 0,5 grama, odnosno 3,3 grama, odnosno 6,6 grama dnevno. Četverotjedno razdoblje “pranja”, tijekom kojeg se iz organizma izbacuju sve tri količine biljaka i začina, sastoji se od dva tjedna. Cimet, đumbir, kumin, kurkuma, ružmarin, origano, bosiljak i majčina dušica bili su neki od začina.

Sudionici su dali uzorke svog izmeta na početku i na kraju svakog perioda hranjenja.

Razina Ruminococcus zapravo se povećala kada se biljka konzumirala dnevno u dozi od 3,3 grama, ili 6,6 grama, prema istraživačima. Oni koji su koristili najviše biljaka i metoda imali su najviše razine tih bakterija.

Kako prehrana može promijeniti mikrobiom u crijevima Dr. Lona Sandon, izvanredna profesorica na Odjelu za kliničku prehranu na Fakultetu zdravstvenih profesija pri Sveučilištu Texas Southwestern Medical Center, rekla je za Medical News Today (MNT) da su zdravstvene dobrobiti ovih sastojci nisu posebno uzeti u obzir u studijama.

“Međutim, čini se da Ruminococcus povećava bakterije koje proizvode butirat, kratkolančanu masnu kiselinu koja, kada se proizvodi u većim količinama, može pomoći u kontroli apetita, energetske ravnoteže i poboljšanju glukoze u krvi”, kaže dr. Sandon. “Međutim, čini se da Ruminococcus povećava bakterije koje proizvode butirat.”

Kako kikiriki i začinsko bilje mogu povećati raznolikost crijevnog mikrobioma još uvijek nije u potpunosti shvaćeno.

Kikiriki je dobar izvor i proteina i zdravih masti, kao i vlakana. Mikroorganizmi u probavnim organima hrane se vlaknima. Prema dr. Sandonu, više bakterija i veća raznolikost različitih bakterija može napredovati i napredovati u crijevima kada u prehrani ima više vlakana.

dr. Sandon je dodao: “Teorija je da su polifenolni spojevi, koji su kemijske tvari koje se nalaze u bilju i začinima, kao i u hrani poput tamnog kakaovca, vina, grožđa, bobičastog voća i trešanja, izvor hrane ili pomažu u stvaranju okruženja u crijevima koji podržava rast većeg broja bakterija.” To se odnosi na biljke i načine, kao i namirnice poput tamnog kakaovca.

Kikiriki, začinsko bilje i začini sadrže polifenole, za koje je poznato da smanjuju rizik od raka i upale, između ostalih zdravstvenih prednosti. Prema dr. Loni Sandon, to bi mogli postići mijenjanjem mikrobioma crijeva.

admina