HOLESTEROL SE TEŠKO OTKRIVA, A STVARA MNOGE POSLJEDICE: Kardiolozi upozoravaju da se prvi simptom javlja u OVOM DIJELU TIJELA

HOLESTEROL SE TEŠKO OTKRIVA, A STVARA MNOGE POSLJEDICE: Kardiolozi upozoravaju da se prvi simptom javlja u OVOM DIJELU TIJELA

Prvi znak visokog kolesterola zahvaća jedno područje tijela, onemogućujući nam vježbanje.

Značajan broj ljudi, među kojima je i sve veći broj mladih, pati od povišenog kolesterola u krvi. Budući da su simptomi gotovo nepostojeći, oni mogu imati ozbiljne posljedice na tijelo.

Iako je poznato da visoka razina ovog spoja u tijelu ne daje nikakve znakove, kako bi je smanjili na vrijeme, sve dok stanje ne postane kritično i izazove neki problem u našem tijelu, poput srčanog ili moždanog udara, Prvi znak povišenog kolesterola mogao se primijetiti na jednom dijelu tijela, piše Eklinika.

Kardiolozi su na temelju simptoma koje su uočili i prijavili liječnicima identificirali određeni osjećaj bokova kao jedan od prvih znakova visokog kolesterola. Taj nas osjećaj može upozoriti na činjenicu da “kolesterol preuzima arterije” ili da arterije imaju značajnu količinu nakupljenog plaka na stijenkama.

Poznato je da povišeni kolesterol u pravilu ne “najavljuje svoju prisutnost” i ne upozorava na opasnu razinu masnoća u krvi, no liječnici savjetuju da ga treba otkriti prije nego izazove niz komplikacija, poput bolesti srca i moždanog udara . Visoki kolesterol teško je otkriti. Visoki kolesterol se ne pojavljuje sve dok ne počne začepiti arterije, a jedan od znakova toga bit će u bokovima.

Prema dr. Rodneyju Foaleu, kardiologu na The Harley Street Clinic, koja je dio HCA Healthcare UK, visoki kolesterol može na kraju dovesti do ateroskleroze, što je stanje u kojem masne tvari poznate kao plak blokiraju arterije.

Masne tvari, stanični otpadni proizvodi, kalcij, fibrin i kolesterol primarni su skriveni sastojci plaka. Kada ova mješavina ispuni arterije, one postaju krute i tvrde. Naravno, ovo nije dobro mjesto za protok krvi, pa su u ovoj situaciji “noge u napadu”.

Stručnjaci objašnjavaju da je bolest perifernih arterija vrsta kardiovaskularne bolesti u kojoj nakupljanje masnih naslaga, kolesterola i drugih otpadnih tvari blokira arterije i ograničava protok krvi u mišiće nogu. U nekim slučajevima, pojedinci koji ne liječe visoki kolesterol mogu biti izloženi riziku od razvoja bolesti perifernih arterija. Klaudikacija, ili bol u mišićima izazvana nedostatkom kisika, prvi je vidljiv simptom bolesti perifernih arterija. Ova vrsta boli često se javlja tijekom neke aktivnosti i može doći do kukova. Ova bol nestaje nakon nekoliko minuta odmora, prema istraživanjima.

Prema stručnjacima s klinike Cleveland, ovaj znak upozorenja dovoljno je ozbiljan da spriječi osobu u vježbanju ili čak trčanju. No, i stražnjica, listovi, bedra i stopala mogu “upaliti alarm”, pa kukovi nisu jedino područje koje bi moglo “odašiljati vijest o nakupljenom kolesterolu” u arterijama.

Unatoč mukama u različitim dijelovima tijela, bolest rubnih krvnih žila može stvoriti različite probleme, npr.

-Gubitak dlaka na nogama -Utrnulost ili slabost u nogama -Sporo rastući, lomljivi nokti na nogama -Otvorene rane na stopalima i nogama koje ne zacjeljuju -Blijeda ili plava koža na nogama -Izvrsna koža -Erektilna disfunkcija kod muškaraca -Smanjenje mišića u nogama

admina