POGLEDAJTE RECEPT ZA TURSKI KADAIF FENOMENALNOG UKUSA

POGLEDAJTE RECEPT ZA TURSKI KADAIF FENOMENALNOG UKUSA

Omiljeni slatkiš u Turskoj je kadaif!

U stvarnosti, kadaif su tanki, vrlo kratki turski rezanci napravljeni od brašna i vode. Od njih se pravi bliskoistočni desert, koji je nakon baklave i knafea najpopularniji desert u Turskoj.

Svaki pojedinac koji je probao ovu poslasticu kaže da je okus odličan, zato vam predstavljamo prvi recept za tradicionalni turski kadaif.

Slika može predstavljati hrana i tekst

Neophodne komponente za ovu istočnjačku poslasticu su:

1 kilogram brašna, 1 kilogram oraha, 6 jaja, 750 grama šećera, 250 mililitara ulja, 250 grama grožđica i prstohvat soli.

Prvo napravite četiri velike kore koje podsjećaju na rezance. Na dasku staviti prosijano brašno, napraviti udubinu u brašnu, pa sa što manje vode zamijesiti tijesto. Dodajte šest jaja, malo soli i u brašnu napravite udubinu. Od tijesta oklagijom izrežite četiri kore, osušite ih, a zatim ih narežite na tanke rezance i pustite da se osuše.

Kolač će biti hrskaviji i tanji ako imate aparat za rezance, što je još bolje. Za to vrijeme pomiješajte orahe i grožđice. Na dno pleha slagati jufke, premazati ih preostalim uljem, a zatim ih posuti sa 250 grama sitnog šećera i mljevenim orasima sa suvim grožđem.

Preko fila još jednom staviti jufku, pa fil i tako dok se ne napuni pleh. U zadnjem redu trebaju biti rezanci. Pitu narežite na komade nakon što ju rasporedite vrućom masnoćom. Sirup pripremite dok se pita peče u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Nakon što u šerpici prokuha 500 grama šećera i malo vode, pečenu pitu prelijte sirupom i vratite u još zagrijanu pećnicu na otprilike 10 minuta.

admina