SMANJITE POTROSNJU STRUJE I PLACAJTE DUPLO MANJE RACUNE

SMANJITE POTROSNJU STRUJE I PLACAJTE DUPLO MANJE RACUNE

Cijena struje raste, a kućni budžet je sve lošiji zbog rastućih režijskih troškova.
Međutim, možete značajno smanjiti svoj račun za struju i boriti se protiv rastućih troškova primjenom nekoliko jednostavnih, ali efikasnih strategija.
Kupujte uređaje koji troše manje električne energije kada ih kupujete. Prilikom kupovine uređaja obratite pažnju na energetski razred. Aparati energetskih razreda A+ i A++ – frižideri i zamrzivači – troše čak i manje električne energije od onih energetskih razreda D i D+, pa je dobra ideja uložiti u neku od tih kategorija.

Međutim, jer uređaji sa višim energetskim razredom ( A) su u početku skuplji, ali su dugoročno isplativa investicija, kupovina predstavlja izazov za cijenu. Ne, to ne znači da morate brzo zamijeniti sve domaće uređaje, uštedjet ćete suštinski pod pretpostavkom da zamijenite, na primjer, osmogodišnji hladnjak sa aktuelnijim modelom sa superiornom energetskom klasom, sastavlja familyhandyman.com .
Tokom ljeta, kada se koristi klima uređaj, troši se značajan dio računa za struju.

Pažljivo postavljanje klima uređaja je ključno prilikom ugradnje. Kada su izloženi direktnom sunčevom svjetlu, klima uređaji troše do 10% više električne energije. Ako je ikako moguće, bilo bi poželjno postaviti klima uređaj na sjeverni zid kuće ili zgrade. Očigledno je da redovno čišćenje i održavanje klima uređaja značajno doprinosi uštedi energije. Ako je vaš klima uređaj stariji od 12 godina, zamjena za noviji model s boljom energetskom klasom će napraviti veliku razliku u tome koliko ćete plaćati struju.
Isključite električni uređaj koji ne koristite.

klima4

Čak i kada je isključena, elektronika troši mnogo struje. Stoga, isključite sve proizvodne kablove kako biste prestali preplaćivati ​​struju. Čak i kada su isključeni, ali nisu isključeni iz napajanja, troši se 70% električne energije. Oni bukvalno troše struju i poznati su kao “energetski vampiri”. Kao rezultat toga, odspojite sve proizvodne kablove degustatora. i izbjegavajte prekomjernu potrošnju. Ako uređaj ne koristite u “stand by” modu, možete uštedjeti do pet posto ukupne električne energije u domaćinstvu. Osim toga, pazite da punjači ne budu nepotrebno uključeni. Potpuno isključite štampače, aparate za kafu i dodatne punjače telefona prije nego što odete za vikend.
Nemojte koristiti funkciju sušenja posuđa ako to nije potrebno.

Umjesto toga, ili ga obrišite ili otvorite vrata i pustite da se besplatno osuši na zraku. Kao rezultat toga, mašina za pranje sudova će potrošiti do 50% manje električne energije.
Proverite da li je mašina potpuno napunjena pre nego što je uključite. Za vas će biti višestruke uštede jer će trošiti manje struje, trošiti manje deterdženta i trošiti manje tople vode.

Očistite mašinu za sušenje veša samo punite mašinu za pranje veša iz koje je izvučena sva voda. Što će se brže osušiti, to će potrošiti manje energije i manje je vlažno. Pokušajte da osušite što više veša, jer ćete na taj način uštedeti vreme i trud. Prije svakog sušenja provjerite je li filter čist. Nikada nemojte prekoračiti maksimalnu težinu, jer to dovodi do nepotrebnog gubitka vremena i truda. Mogli biste se ozlijediti ako stvari koje još uvijek kapaju stavite u mašinu za sušenje veša. Sušilice gube mnogo energije kada su njihovi filteri prljavi. Jednom godišnje očistite izduvni kanal i filter nakon svakog sušenja.

gorenje-uks-ves-masina-wmv-000029880

Koristite dno i poleđinu frižidera tako što ćete ih pomesti.

Frižider troši više električne energije nego bilo koji drugi uređaj. Budući da povećava efikasnost za 30 do 50 posto, svakako je vredno obaviti provjeru iza i ispod frižidera najmanje dva puta godišnje. Kada su puni, zamrzivač i frižider rade efikasno. Kao rezultat toga, stavite vrećice za led u zamrzivač, a obične posude napunjene vodom u frižider. Održavajte temperaturu od jednog do tri stepena u frižideru. Redovno proveravajte gume na vratima vašeg frižidera i njihovo stanje; Da biste izbjegli gubitak energije, zamijenite ga ako je potrebno.

Mašina za pranje rublja

Ako program pretpranja ne koristite na prljavoj odjeći, uštedjet ćete deterdžent, vrijeme, vodu i pet do petnaest posto električne energije. Također, ako odjeća nije previše prljava, možete je prati na nižoj temperaturi i trošiti manje struje. Razmislite o uključivanju centrifuge koja je slabija umjesto mašine koja je samo do pola puna.

Kuvanje na struju:

Dobar savjet je da koristite poklopac kada kuhate na struju jer on zadržava toplinu u posudi i štedi 20% energije. Treba koristiti tepsije sa ravnim i glatkim dnom jer će se hrana brže kuhati ako se tiganj bolje lijepi za ploču za kuhanje.
Uz to, uzmite u obzir jeftiniju, ali skuplju tarifu električne energije. Po jeftinijoj tarifi možete uključiti mašinu za veš, mašinu za pranje sudova ili sušilicu, a ako vam se ne spava, možete ispeglati nešto od svoje odeće.

admina