POGLEDAJTE KOJU GRESKU SVI PRAVIMO AKO SE GRIJEMO NA ELEKTRICNU GRIJALICU

POGLEDAJTE KOJU GRESKU SVI PRAVIMO AKO SE GRIJEMO NA ELEKTRICNU GRIJALICU

Mnogi od nas pojačavaju grijanje na najvišu razinu kada je hladno.
Osim toga, često koristimo dodatne alate poput električnih grijača.
Ako ste jedan od onih koji ih koriste, trebali biste biti oprezni kako biste izbjegli požar i nezgode.
Pročitajte i upotrijebite ovih šest prijedloga.
Međunarodna zaklada za električnu sigurnost (ESFI) savjetuje da prije nego uopće uključite novu električnu grijalicu, pažljivo pročitate naljepnice i znakove upozorenja kako biste se upoznali s potencijalnim opasnostima i sigurnosnim savjetima specifičnim za taj model.
Električne grijalice najučinkovitije su kod zagrijavanja manjeg zatvorenog prostora, poput spavaće sobe ili kupaonice. Ne postavljajte ga tamo gdje se članovi obitelji često kreću. Međutim, ako imate djecu ili kućne ljubimce, grijanje prostora u kojem se ljudi puno kreću može biti vrlo opasno. Ne želite da se itko spotakne, padne ili opeče.
Imate najjači električni grijač na raspolaganju. Kada je riječ o električnim grijačima, veličina ne znači nužno i superiornost. Umjesto toga, preporuča se kupiti električnu grijalicu koja je napravljena da grije prostoriju u kojoj je želite koristiti. Kupnja grijača većeg od preporučenog samo će vas koštati više novca i potrošiti više energije.
Za spajanje na napajanje koristi se produžni kabel. Ako je ikako moguće, uključite električnu grijalicu izravno u zidnu utičnicu umjesto produžnog kabela ili produžnog kabela, za koji se pokazalo da se pregrijavaju i izazivaju požar. No, ako ste prisiljeni koristiti produžni kabel, odaberite najkraći koji će vam omogućiti zagrijavanje željenog prostora.
ESFI upozorava na postavljanje električne grijalice unutar tri metra od svega što je lako zapaljivo, poput umjetnog božićnog drvca, starih novina, stolnjaka ili odjeće. Osim izbjegavanja područja s mnogo ljudi, pobrinite se da unutar tog područja nema ničeg zapaljivog.
Umjesto toga, električni grijač uvijek treba postaviti na ravne, čiste površine. Izbjegavajte ormare, stolove, namještaj i tepihe jer bi se lako mogli prevrnuti, uzrokovati požar ili pregrijati. Ako možete, kupite uređaj sa sigurnosnim prekidačem za prevrtanje. Ovaj prekidač automatski isključuje grijač ako se prevrne.
Ostavite grijalicu uključenu, a da je niste provjerili. Kada ne koristite grijalicu, isključite je iz struje i uvijek budite u sobi dok radi.
Kolika je stvarna potrošnja grijača?
Pomoću vatmetra, koji se u centrima može kupiti za 100 kuna, lako možete utvrditi stvarnu potrošnju grijača. Grijač povremeno pokazuje manja odstupanja, premašuje ili premali troši deklariranu snagu. Također možete zabilježiti očitanja brojila prije i nakon mjerenja potrošnje isključivanjem svih potrošača i samo grijalice na sat vremena. Uzmite u obzir da uređaji u stanju mirovanja – poput isključenog televizora, hladnjaka ili wifi routera – također troše energiju, ali ovaj pristup će vam dati točnu potrošnju rezultat. Pretpostavimo da grijač koji ste kupili koristi točno onu količinu navedenu na naljepnici, a to je 2000 W (2 kW). Vaš grijač će dati istu količinu toplinske energije u prostoriju bilo da se radi o radijatoru, konvektoru, uljnom radijatoru , ili termoakumulacijski štednjak.
2 kW x 1 sat = 2 kWh Ako grijač od 2 kW radi neprekidno jedan sat, potrošit će točno 2 kWh.

admina