2 STVARI KOJE TREBA URADITI OSOBI KOJA IMA SIMPTOME MOŽDANOG UDARA

2 STVARI KOJE TREBA URADITI OSOBI KOJA IMA SIMPTOME MOŽDANOG UDARA

Ateroskleroza je najčešći uzrok moždanog udara, koji zahvaća jednu osobu svakih 20 minuta u našoj zemlji, ali postoje i drugi tihi uzroci.
U razvijenim zemljama moždani udar je treći vodeći uzrok smrti. Prema riječima dr. Biljane Parapid, kardiologinje na Klinici za kardiologiju Sveučilišnog kliničkog centra Srbije i profesorice na Medicinskom fakultetu u Beogradu, moždani udar često se javlja daleko više dramatične kliničke prezentacije. No, stanje nas podsjeća na simptome koji su svima poznati i objašnjava koje vrste prve pomoći možemo pružiti pojedincu koji ih doživljava dok ne dobije liječničku pomoć.
Šira javnost je svjesna da ako osoba počne mucati, ne može reći ono što želi reći, utrne ili potpuno izgubi jednu polovicu tijela ili, ne daj bože, izgubi svijest, to obično ide na ruku .Podsjeća da je najvažnije da takva osoba što prije dođe liječniku. Naša hitna neurološka služba danas omogućuje pravovremenu trombolizu, odnosno uništavanje ugruška, ako nema kontraindikacija zbog nekih komorbiditeta. masivni moždani udari su situacija u kojoj je potrebno da okolina što prije pozove hitnu pomoć.
Ali koje su naše mogućnosti za pružanje prve pomoći takvoj osobi?
Kako bismo spriječili gušenje, apsolutno je potrebno okrenuti onesviještenu osobu na bok. Jer kada smo u nesvijesti, jezik nas automatski prati, učinkovito zatvarajući naše dišne ​​putove… Također je kritično pokušati ostati u kontaktu s nekim tko doživljava simptomi moždanog udara. Trebali biste im dati kompliment ili ih upitati: “Čujem li vas?” Prof. objašnjava da, iako to ne znači nužno da će ta osoba govoriti, ona bi se mogla rukovati s osobom do sebe ako je čuje.Parapid, Dr.
Ateroskleroza je najčešći uzročnik ove bolesti od koje svakih 20 minuta u našoj zemlji oboli jedna osoba. No, nije jedina karika u lancu.
Bilo da je arterijsko stablo koronarne ili cerebrovaskularne cirkulacije, ateroskleroza napada sve što je arterijsko stablo. Međutim, zbog svih modernih pandemija koje su postojale prije COVID-19, imamo i druge uzroke, naime pretilost i dijabetes. Postoje dvije dodatne vrste tihih ubojica. Pretilost i dijabetes, s druge strane, oštećuju malu krv krvnih žila, pa nisu tako tihe kao hipertenzija. Osim toga, naš sugovornik tvrdi da je moždano deblo i njegove sitne krvne žile tipično najosjetljivije jer, za razliku od drugih tkiva, moždano tkivo nema sposobnost regeneracije.

admina