POGLEDAJTE KAKO DŽIGERICA DJELUJE JETRI I ŽELUCU

POGLEDAJTE KAKO DŽIGERICA DJELUJE JETRI I ŽELUCU

Zbog visokog udjela kolesterola i masnoća neki nutricionisti pileću jetricu čak nazivaju otrovom, dok drugi iz starije generacije tvrde da je korisna za krvnu sliku i da je treba davati djeci.
Važno je da ćete dobiti dovoljno vitamina B12 iz hrane. Nema prijetnji. Čitao sam o studiji u kojoj je 140 djece svaki dan dobivalo jednu dozu pileće jetrice. Neki nutricionisti čak pileću jetricu nazivaju otrovom zbog visokog udjela kolesterola i masnoće, ali stariji kažu da je dobra za krvnu sliku i da je treba davati djeci. Prema riječima dr. Vojislava Perića, gastroenterologa, u “Jutru” na Prvoj , što je istina, zašto bismo ga trebali jesti i šteti li našem zdravlju ili ne, sve ovisi o tome hoće li ili ne.
“Pretpostavljam da nije dobro pripremljeno i da je izgubilo gorčinu ako ga ne želite jesti. Jetra stvara žuč. Na pitanje je li istina da sadrži puno kolesterola i masti, gastroenterolog odgovara: “Ako dobro se pripremi, ako se 20 minuta prije pripreme opere jabučnim octom, tada će se izvući sve kemikalije koje ga čine gorkim i bit će kako treba.”
Naša jetra je izvor kolesterola. Sve ovisi o tome kako naša jetra funkcionira. Što se toga tiče porasta kolesterola neće utjecati pileća jetrica. Tu nema rasprave. Davanje djeci također je potpuno sigurno. Nema dovoljno vremena za nakupljanje otrovnih kemikalija jer bi to ozbiljno naštetilo zdravlju. Jetra eliminira sav taj nepoželjni višak. “Problem je kako ga pripremiti da ne bude gorak”, objasnio je.
“Gorčina ukazuje na nedostatak pripreme. Bez obzira na to kako pripremili pileću jetricu, bit će gorka ako je ne tretirate jabučnim octom. Osim željeza sadrži značajnu količinu mangana, pa je korisna za liječenje anemije. Mangan mora biti prisutan u suvremenom liječenju anemije. Dobrobit pileće jetre je u tome što je vrlo važna. Goveđa, ovčja i druga jetra također se ne smiju koristiti”, rekao je dr. Perii i dodao:
“Govedina i ovca su razvile nakupine teških metala koji se ne mogu eliminirati. Nikada ih ne koristite. Janjeća sarmica s mljevenim plućima, jetricama, mesom, paprom i pimentom mi je omiljena. Gastroenterolog je izjavio: “Rijetko uzimam jer su jako štetne, ali to je najukusnija poslastica.”
Koliko pileće jetrice trebate konzumirati?
“Dva puta tjedno bit će dovoljno. Ono što je važno, dobit ćete dovoljno vitamina B12. Nema prijetnji. Čitao sam o studiji u kojoj je 140 djece primilo jednu dnevnu dozu pileće jetrice. Bili su izvrsnog zdravlja. To je korisno jer Sadrži brojne vitamine i esencijalne komponente koje djeluju na živčani sustav, kožu, jetru i mozak. Trebalo bi ga konzumirati dva do tri puta tjedno, kako mi tako i djeca,” istaknuo je dr. Perii, ističući značaj preparata metoda:
“Nakon što se malo zagrije u kipućoj vodi, stavlja se u jabučni ocat na pola sata prije nego se počne pripremati sa žumanjcima, brašnom i nekoliko začina. Ključno je poboljšati okus dječje hrane; znate li kako to utječe na njih ?Odlično, pospite ih s vrlo malo mljevenog papra. Inzistiram na tome jer su se vremena promijenila i ne može više tako. Nemojte koristiti sol jer vam pojačava rad bubrega.” Ako ne pretjeramo to, neće biti nikakve iritacije,” objasnio je dr. Periii. “Ovo može iritirati želudac.”

admina