NADIMANJE I OSKUDNO KRVARENJE ZNAK SU UPOZORENJA:

NADIMANJE I OSKUDNO KRVARENJE ZNAK SU UPOZORENJA:

Ženski reproduktivni organi mogu biti mjesto do pet vrsta raka! Jeste li svjesni njihove prirode? Koje simptome imaju?
U nedavnoj anketi gotovo nitko nije znao imena pet vrsta raka koji mogu utjecati na ženske reproduktivne organe, a samo je jedna od tri znala barem jednu. Iako je ova studija provedena u Engleskoj, istraživači imaju jaku sumnju da ishodi bi bili isti u brojnim drugim nacijama.
Jedan od glavnih čimbenika koji pridonosi kasnom otkrivanju ovih vrsta raka je nedostatak svijesti o njihovim simptomima. Napuhnutost i nepravilno, nepovezano krvarenje dva su najznačajnija simptoma. Nažalost, ova dva problema toliko često pogađaju žene da je teško reći kada su simptomi opasne bolesti.
Nadutost u donjem dijelu trbuha znak je raka jajnika. Oboljelima prijeti i nagli gubitak tjelesne težine, koji se često događa odmah nakon jela. I mokrenje i seksualna aktivnost povezani su s boli. Posljedica je česta potreba za mokrenjem promjena u stolici, koje mogu biti češće ili rjeđe.
Neočekivano, nepovezano krvarenje koje se javlja čak i tijekom menopauze najčešći je simptom raka vagine. Nakon spolnog odnosa često se pojavljuje krv. Žena može povremeno prstom u vagini napipati kvržicu koja može uzrokovati bol tijekom seksualne aktivnosti i nagone na mokrenje.
Slični simptomi raka vrata maternice uključuju minimalno krvarenje tijekom menopauze, nakon intimnog kontakta, pa čak i između menstrualnih ciklusa. Dodatno, bol i osjećaj pritiska u pubičnoj kosti mogu se pojaviti tijekom spolne aktivnosti. Vaginalni sekret je jedan od simptoma.
Rak maternice uzrokuje pojačano krvarenje i otežava začeće. Nakon spolnog odnosa, pojava krvi može zabrinjavati.
Rak vulve može biti obilježen trajnim oticanjem, osjetljivošću, boli i pojavom čireva. Ako primijetite bilo kakvo zadebljanje ili tamnije mrlje, trebali biste redovito pregledavati kožu i sluznicu i posjetiti liječnika.
Žene bi trebale voditi dnevnik kako bi pratile svoj menstrualni ciklus i bilježile sve promjene koje bi mogle biti presudne za medicinske zaključke u budućnosti.

admina