EVO ZA KOGA SU OPASNE VREMENSKE PROMJENE

EVO ZA KOGA SU OPASNE VREMENSKE PROMJENE

Nadolazeće promjene vremenskih uvjeta i prijavljeni pad temperature za gotovo 20 stupnjeva velika su kocka za većinu upornih pacijenata i klimatskih žrtava.

Da ova posebnost utiče na sve nas, a posebno na uporne pacijente, naslutila je na početku dnevne emisije Kurir TV specijalista Biserka Obradović iz Medigrupe.

“Imamo prilagodbu tlaka zraka, oborine… To su čimbenici koji antagonistički djeluju na stalno bolesne pacijente, koji su posebno osjetljivi na klimatske varijable. Od neke važnosti su vaskularni bolesnici, svi s povišenim cirkulatornim opterećenjem. Nadalje, nisu samo stari, već i mladi i djeca“, rekao je dr. Obradović.

Zatim je dala smisao onome što se događa u skupini stalnih pacijenata i meteoropata tijekom neočekivane promjene klime.

“Meteoropatski pacijenti su preosjetljivi na klimatske elemente budući da imaju smanjenu emisiju endorfina, kemikalije koja snižava granicu agonije, te ACTH kemikalije koju ispušta hipofiza. Ono što znamo je prilagodba tlaka zraka i napredak iz tople u hladniju klimu. Naše je tijelo najvećim dijelom izgrađeno od vode i tekućina će općenito ići od višeg kako bi smanjila pritisak. Spušta se na zglobove i što je veća napetost, to je više boljet će. Dodatno je proširena muka sinusa,” smislio je stručnjak.

Na kraju je sve potaknula kako se trebaju ponašati u takvim okolnostima.

“Savjet je da često provjeravate svoj puls i razgovarate sa svojim liječnikom o liječenju koje primate. Što je najvažnije, trebali biste ponovno uspostaviti uzimanje diuretika jer naše tijelo više ne izbacuje otrove znojenjem i nema povećanja vena, pa je diuretik vitalan”, zaključila je. je dr. Obradović.

admina