POGLEDAJTE STA ZAPRAVO ZNACI FATIMINA RUKA

POGLEDAJTE STA ZAPRAVO ZNACI FATIMINA RUKA

U slučaju da ste u bilo kojem trenutku putovali na Bliski istok, vjerojatno ste vidjeli talisman vezan uz sigurnost pojedinca i doma te sliku ženske orijentacije – ruku Fatime.

image1-copy-large

Ime dolazi od Mohammedove djevojčice Fatime. Pet prstiju govori o 5 temelja islama, ali to je uglavnom slika koja se koristi za osiguranje i koristi se kao zaštita od smrdljivog oka. “Neprijateljski pogled” je uvreda koju prihvaća smrdljivo oko, općenito koordinirano prema pojedincu koji o tome ne zna.

Mnoga društva prihvaćaju da će dobivanje “neprijateljskog pogleda” uzrokovati nesreću, nesreću, slabost, ozljedu ili čak smrt. Tako se kaže u kolokvijalnom izrazu u slučaju da vaš talisman Ruka Fatime pukne, to implicira da je štitio onoga ko ga nosi od nesreće.
Često je “Fatimina ruka” obogaćena okom. Obraća se svemoćnom oku. Oko pazi na osobu koja ima “Fatiminu ruku” i upozorava i štiti od gnusnih iskustava.

“Fatimina ruka” se također obraća plemenitosti, jer je prikazana kao blagoslovljena ruka dame. U židovskoj praksi, aludira na “Ruku Miriam”, u vezi s sestrom Mojsija i Arona.

Još jedan naziv za nju je “Hamsa” s obzirom na to da ima pet prstiju. Hamesh implicira 5 na hebrejskom ili Kamsah ima slično značenje na arapskom.

U Izraelu možete pronaći “hamse” izrađene od različitih materijala kojima možete čvrsto držati masu svog doma ili poslovnog prostora ili prethodne sobe trudnice. Unatoč činjenici da je nekoć skupina naroda Aškenazi u Izraelu zavirila u njega, danas je većinom široka i priznata.

Neki običaji prihvaćaju da Fatimina ruka treba biti spuštena prema dolje kako bi se otjerala podmukla i podignuta da bi donijela najbolju sreću.

admina