IMATE OVAJ SIMPTOM KADA SE PROBUDITE, EVO STA CETE URADITI

IMATE OVAJ SIMPTOM KADA SE PROBUDITE, EVO STA CETE URADITI

Nepredviđena nuspojava teškog stanja koje u trenutku može oduzeti život!

Slika može predstavljati 2 osobe i tekst

Više od 6.000.000 osoba ukupno je umrlo od moždanog udara u 2019., a svijest o ranim nuspojavama može imati ogroman učinak na život i smrt.

Značajnije nuspojave ovog stanja su nagla čvrstoća ili nedostatak na jednoj strani tijela, kao i nered i problemi s govorom.

Unatoč tome, postoje znakovi koje nikada ne biste mogli predvidjeti. Postoji nuspojava koja se može pojaviti kada ustanete u prvom dijelu dana, a možda i upozorava na početak moždanog udara – a to implicira, odmah pozovite spasilačko vozilo!

Moždani udari imaju dva primarna pokretača: otežani tijek (ishemijski moždani udar) ili izlijevanje ili pucanje vene (hemoragijski moždani udar).

Ishemijski moždani udar je najčešće prepoznata vrsta i događa se kada “vene u umu postanu ograničene ili zapriječene, što dovodi do ozbiljno smanjenog protoka krvi (ishemija).” U slučaju hemoragičnog moždanog udara, vena u velikom mozgu eksplodira, što dovodi do njenog izlijevanja.

Nije samo u velikom mozgu

U svakom slučaju, ono što mnogi ne mogu poreći jest da se moždani udari ne događaju samo u velikom mozgu. Još jedna vrsta ovog stanja, nazvana zapreka retinalnog kanala, događa se u oku.

“Udari o kojima općenito raspravljamo, izričito u velikom mozgu, dovode do nekog nedostatka ili nejasnog govora ili gubitka svijesti”, ima smisla stručnjak za srce Alan Stewart.

“Objašnjenje da se ove nuspojave događaju je na temelju toga da vena koja doprema krv do dijela velikog mozga postaje spriječena – ili zbog koagulacije koja se događa kao prilagodba i obeshrabruje krvotok; ili se ispostavi da je hodnik pretjerano tijesan dopustiti da krv bezrezervno teče.”

Stewart kaže da se potpuno ista stvar može dogoditi u oku, uzrokujući nedostatak krvotoka u mrežnicu, koju on opisuje kao “djelić oka koji surađuje s umom kako bi napravio viziju.” Kada je krvotok poremećen, “brzo se događa nesreća s vidom i može se brzo dogoditi ekstremna šteta”, otkrio je stručnjak za srce.

Razne vrste promjena vida mogu označiti različite medicinske probleme, koji zapravo nisu povezani s očima. Zamagljen vid, na primjer, može biti upozoravajući znak raznih skleroza, a smanjeni rubni vid može označiti početak Alzheimerove bolesti.

“Nuspojave moždanog udara oka mogu izgledati bezazleno, kao što postoje ‘mala područja mraka'”, kaže Stewart. U svakom slučaju, gubitak vida u prvom dijelu dana može biti još jedna nuspojava moždanog udara. U slučaju da se probudite sa smanjenim vidom, bez obzira na agoniju, nazovite svog liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Rane nuspojave

“Veliki broj ljudi koji imaju moždani udar dožive gubitak vida samo na jednom oku, i to bez muke. Neki također dožive mutnu sjenu koja zahvaća gornju ili donju polovicu vidnog polja. Različite nuspojave uključuju gubitak vidne razlike i odbojnost na svjetlo.”

Neočekivani gubitak vida u bilo koje doba dana ili noći svakako je razlog za brigu, no budući da se moždani udar u 80% slučajeva dogodi između 6 ujutro, štoviše, 12 ujutro, buđenje s ovom nuspojavom zasigurno je upozorenje.

admina