UBOD STRSLJENA JE IZUZETNO BOLAN A EVO STA MORATE ODMAH UCINITI DA NE BI POSTAO KOBAN

UBOD STRSLJENA JE IZUZETNO BOLAN A EVO STA MORATE ODMAH UCINITI DA NE BI POSTAO KOBAN

Ubod stršljena je iznimno bolan, ali većinu vremena nije smrtonosan kao što neki pojedinci prirodno sumnjaju. Općenito se sve zatvara blagim širenjem koje traje nekoliko dana. U svakom slučaju, ubod stršljena ponekad može izazvati anafilaktički šok, odnosno preosjetljive reakcije na otrovnu tvar, a poslije je cijela situacija znatno opasnija.

U svakom slučaju, idealno je kloniti se poduhvata u prirodi gdje ima stršljena. Pod pretpostavkom da se kultivirate, budite oprezni i zaštitite nepokrivene dijelove tijela. U slučaju da se dogodi ubod, odmah uklonite ubod i primijenite virusni paket.

Ubod stršljena – nuspojave i reakcije

Ubod stršljena obično uzrokuje povećanje, crvenilo i neugodan nagib na ozlijeđenom dijelu kože. Mali ubod može proći za 30 minuta ili 60 minuta, no u slučaju da je jedinka posebno osjetljiva na svoj toksin, cijela ruka, noga ili drugi dio tijela na kojem se nalazi ubod može se proširiti.

Kako se otrovna tvar ne bi širila tijelom, odrezani dio tijela držite podignut prema tijelu, poručuje portal Krenizdravo.rtl.hr.

U slučaju da žalac ostane u koži, pokušajte ga istisnuti ravnom oštricom. Pokušajte ne koristiti pincetu, jer inače samo zdrobite toksin dalje u tijelo, a ubod ostaje dalje u koži.

Ubodi u predjelu grla i vrata posebno su opasni s obzirom na to da širenje može uzrokovati otežano disanje ili čak gušenje, zbog čega ozlijeđenu osobu treba odmah odvesti u traumatološki centar.

Ubodi štetnih kukaca, na primjer, stršljenova posebno su opasni za osobe sklone nepovoljnim osjetljivim reakcijama. Mogu doživjeti anafilaktički šok.

Ubod stršljena može izazvati anafilaktički šok, što se događa zbog više čimbenika:

Budući da je pojedinac osjetljiv na žvakanje kukaca,
Budući da je ubod na nezgodnom mjestu gdje širenje uzrokuje gušenje,
U slučaju da je osobu prethodno ugrizao stršljen ili osa u roku od nekoliko tjedana, sigurnosni okvir je postao preosjetljiv na alergen i u slučaju ponovljenog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije.

Treba naglasiti da zbog anafilaktičkog šoka treba brzo pozvati vozilo za spašavanje kako bi se spriječilo liječenje šoka. Ovaj tretman moraju provoditi stručnjaci koji provjeravaju nuspojave i odlučuju o dozama adrenalina, lijekova protiv alergija i kortikosteroida koji će ubiti nepovoljnu osjetljivu reakciju.

Ako je pojedinac u ljudskoj opasnosti, au tom trenutku nema stručnjaka koji bi mu pomogao, nepovoljno osjetljivi odgovor konzerviranjem može se ublažiti unaprijed dogovorenom infuzijom adrenalina. Stoga, u slučaju da ste izloženi riziku da vas ujede stršljen, a posebno ako ste osjetljivi na grickalice kukaca, zaista želite imati jednu takvu infuziju i tablete protiv alergija za dobru mjeru, i za sve ovo, kao nešto važno, posavjetujte se sa svojim PCP-om.

Ubod stršljena – što učiniti?

U slučaju da nema preosjetljivog odgovora, već se radi samo o standardnom povećanju, potrebno je mjesto infuzije tretirati hladnim oblozima. Iz tog razloga, možete koristiti predmet virusa kao što je metalna žlica.

Unatoč tome, povremeno se nepovoljno osjetljiv odgovor može odgoditi za 8 do 10 sati, tako da je još uvijek najbolje posavjetovati se sa stručnjakom, posebno u slučaju da vas je proaktivno ugrizla buba u posljednjih nekoliko tjedana.

Dobar savjet za ubode stršljena i drugih kukaca

Jedan vrsni pčelar kaže da se širenje i muke izazvane grickanjem pčele, ose ili stršljena mogu olakšati tabletom ibuprofena ili andola. Važno je jednu tabletu rastopiti u tekućinu i prisloniti na mjesto infuzije, kratko držati i nakon toga izbaciti. Važno je to učiniti nakon infuzije, a na taj ćete način smanjiti širenje i olakšati pogoršanje i trnce, prenosi 100posto.jutarnji.hr.

U slučaju da vas ubode stršljen ili neka druga buba, nemojte pretjerano reagirati. Ako dođe do reakcije preosjetljivosti, važno je brzo posjetiti stručnjaka.

admina