POGLEDAJTE STA JE JUGOSLAVIJA JELA ZA RUCAK

POGLEDAJTE STA JE JUGOSLAVIJA JELA ZA RUCAK

Možda ga nije svatko probao, ali sigurno je da su svi znali za ovaj jugoslavenski doručak.

Bogat stol ne čine jela napravljena uz pomoć skupih dodataka, već hrana složena po uobičajenom receptu koji se u našem domu prenosi iz jednog doba u drugo. Naši prethodnici nekada nisu imali tako bezbroj mogućnosti, domaćice su se snalazile s onim što su imale kod kuće i smišljale kako ni iz čega napraviti ukusnu gozbu za cijelu obitelj. U provincijskim obiteljima na stolu su najčešće bili mlijeko, vrhnje, kruh po narudžbi… Uzgajali su mliječnu stoku, osnovali rasadnik, a potom od nagrada za toliki rad pravili stolove oko kojih su gomilali i čuvali sjaj ognjišta.

Doručak je bio glavna gozba dana, a najpoznatiji je bio onaj koji i danas mnogi vole jer ih vraća u život mladosti. Srpske domaćice su u rano jutro pekle ručno rađeni hleb koji su namazali mašću i posuli alevom paprikom. Koliko god ovaj miks zvučao neobično današnjoj mladenačkoj dobi, pojedinci koji su djetinjstvo proživjeli uz ovakav “jugoslavenski sendvič” ovaj okus zapravo smatraju dragocjenim.

U nekim krajevima postojala je i slatka izvedba ovog sendviča, koja je podrazumijevala da se kruh namaže mašću i nakon toga pospe šećerom. Naime, radilo se o jednostavnoj hrani koja se brzo ugasi, ali uspomene je čine izvanrednom, a nekima i boljom od najraskošnijih kulinarskih show-stoppera.

admina