POGLEDAJTE ZBOG KOJEG SASTOJKA NAJČEŠĆE OTKAZUJU BUBREZI

POGLEDAJTE ZBOG KOJEG SASTOJKA NAJČEŠĆE OTKAZUJU BUBREZI

Ovo je najsigurniji napitak, obična voda. Ima normalnu količinu natrija, ne smeta bubrezima

Velika većina se dosljedno hidrira iz slavine, unatoč tome što ima i onih koji prihvaćaju da je filtrirana voda bolja, pa se odlučuju na tu varijantu. Isto tako, u kasno proljeće sve češće kupujemo vodu kada smo vani isušeni i trebamo se ohladiti, a s vremena na vrijeme posežemo za gaziranim pićima.

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić osmislio je u prvom dijelu dnevnog programa TV Prve što koji od ovih napitaka znači za dobrobit i koji je najbolji.

“Ovo je najsigurniji napitak, obična voda. Ima običnu mjeru natrija, ne smeta bubrezima. Više od 50 miligrama natrija na litru vode opterećuje bubrege i to nije sjajno. navodna obična voda, ona je najbolja. Gazirana pića su hiperosmolarna, imaju brojne osmotsko-dinamičke tvari i opterećuju bubrege, a očito je riječ o šećerima”, rekao je dr. Perišić, pa je na tom mjestu osmislio što je ta hiperosmolarnost podrazumijeva.

“Pića s mjehurićima sadrže ugljični dioksid, a on sam po sebi uzrokuje ekspanziju emisije korozivnog iscjetka u želucu, a osim toga, kada se bezalkoholna pića razbiju, bez obzira na to jesu li s običnom mjerom natrija, jedna čaša općenito potiče još jedan u svjetlu činjenice da pojedinac nikada nije prestao da se isušen. Naknadno, kada pojedinac treba ugasiti svoju žeđ, gazirano piće neće poslužiti. Također, očito, ova pića koja su slatka, nisu vrijedan”.

Dr. Voja je dodatno napomenuo gazirana pića u koja se stavljaju menta i različiti začini, pa su bolja.

“Za mlade, u slučaju da u litri ima više od 50 miligrama natrija, nije razumno piti. Oni stariji od osam godina mogu se hidratizirati mjehurićima, slučajno da sadržaj natrija nije prelaze 50 miligrama. To su izoosmolarne vode, ne smetaju organizmu, super su. Osim toga, ne potiču beskonačan protok dodatnih čaša. Kako god bilo, slavina je najbolja norma.Isto tako postoje vode koje se koriste u poslovanju a koje su izoosmolarne,negazirane,mineralne,ali s običnom mjerom natrija,i super je imati magnezija.To je glavna stvar koju dopuštamo da bude iznad onih granične točke”.

admina