Bio sam u lokalnoj radnji gdje se prodaju pečeni pileći proizvodi. Dok sam čekao svoju narudžbu, primijetio sam da je jedan čovjek upitao vlasnika koliko košta jedan pileći proizvod. Vlasnik je odgovorio da je cijena 10 KM.

Čovjek je izašao pred radnju kako bi provjerio koliko ima novca, a zatim se vratio i pitao da li bi mu mogao dati popust. U tom trenutku, vlasnik se javio na telefon i izrazio svoju radost, koristeći riječi poput “mashallah” i “elhamdulillah”. Bio je očigledno sretan i gestikulirao je prema čovjeku, sugerišući mu da može dobiti popust.

Kada je završio razgovor, vlasnik je odlučio da čovjeku pokloni najveći i najbolji pečeni pileći proizvod, objašnjavajući da je upravo saznao da mu se žena uspješno porodila. Rekao je da želi počastiti prvog kupca, nazivajući to “kućom časti”. Čovjek je, presretan, uzeo pile i počeo moliti za dobrobit vlasnika i njegove novorođene bebe.

Nakon toga, prišao sam vlasniku i čestitao mu na rođenju djeteta, a on mi je otkrio da ga zapravo niko nije zvao i da se njegova žena nije porodila. Shvatio je da čovjek treba pomoć, ali je želio sačuvati njegovu čast, pa je odlučio postupiti na taj način kako bi mu pomogao, a da ga ne povrijedi.

admina