RECITE NAM U KOJEM MJESECU STE ROĐENI! SVAKI MJESEC IMA SVOJ CVIJET I ZNAČENJE: Provjerite šta to govori o vama - Strong Woman

Balkan news

RECITE NAM U KOJEM MJESECU STE ROĐENI! SVAKI MJESEC IMA SVOJ CVIJET I ZNAČENJE: Provjerite šta to govori o vama

By  | 

Cvijeće predstavlja ne samo ukras u svečanim prilikama, već i mnogo više od toga. Postoji čitav bonton o tome koje cvijeće darovati i kome. Osim estetskog užitka, cvijeće ima važnu ulogu u privlačenju kukaca koji ga oprašuju, što je ključno za opstanak biljaka. Također, mirisi i boje cvijeća izazivaju određene emocije kod nas.

Tradicija darivanja cvijeća, koja je započela u Rimskom Carstvu, proširila se kroz različite kulture i vremenska razdoblja. Festival Floralia, posvećen boginji Flore, bio je popularan u starom Rimu, dok su u viktorijanskom razdoblju cvjetovi postali sredstvo komunikacije emocija koje su se teže izražavale.

Lady Montague, supruga turskog veleposlanika u Engleskoj, zaslužna je za moderni razvoj i zapisivanje jezika cvijeća. Njezina popularna knjižica “Tajni glasnik” bila je vrlo cijenjena u Engleskoj. U njoj je prikupila raspoloživa znanja o cvijeću i povezala ih s narodnim vjerovanjima kako bi stvorila svojevrsni rječnik cvijeća i poruka koje se njima prenose.

U siječnju, cvijet rođenih je karanfil, koji simbolizira različitost, ljubav i fascinaciju. Svijetlocrveni karanfili predstavljaju divljenje, dok tamnocrveni označavaju duboku ljubav i naklonost. Bijeli karanfili simboliziraju čistu ljubav i sreću, dok prugasti izražavaju tugu zbog nemogućnosti dijeljenja ljubavi. Visibaba se povezuje s ljepotom i nježnošću.

U veljači, cvijet je ljubičica, simbol skromnosti i tajne ljubavi, ali i hrabrosti. Prema mitologiji, ljubičica je osvojila Hefesta svojim mirisom i ljepotom. Narcis je cvijet ožujka, simbol početka i proljeća, ali i simpatije, predanosti i pretjerane tuge.

U travnju, rođenima je namijenjen ukrasni grašak ili ivančica. Ukrasni grašak simbolizira blaženo zadovoljstvo i sreću, dok ivančica predstavlja radost, nevinost i rastanak. Ljiljan je cvijet svibnja, simbol nade, čistoće i nevinosti, te ljubavne sreće, čistoće i poniznosti.

U lipnju, ruže su cvijet izbora, simbol savršenosti i ljepote. Crvena ruža označava ljubav, bijela nevinost, ružičasta sreću, nježnost i divljenje. Kokotići su popularni u srpnju, simbolizirajući lakoću i radost. Gladiole su cvijet kolovoza, simbolizirajući ljubav na prvi pogled i snagu karaktera.

U rujnu, zvjezdani cvjetovi slaka prenose dobre vibracije i poruku da netko uvijek misli na vas, dok lijepe kate simboliziraju ljubav i nježnost. U listopadu, neven izražava divljenje i radost, dok krizantema simbolizira suosjećanje i prijateljstvo.

U studenome, krizantema donosi radost i svjetlost, simbolizirajući prijateljstvo i dobro raspoloženje. U prosincu, bijeli narcis simbolizira smirenost, dok božur i božićna zvijezda prenose dobre želje i molbu za dragost i slatkoću.