Balkan news

PRIRPEMA JEDNOSTAVNA A 1 ZACIN CE DATI BOLJI SMEK

By  | 

Jelo koji će oduševiti vaše nepce “na žlicu”.

Krumpir – paprika dosljedno je pristojna odluka, s obzirom na to da povrće koje se koristi za njegovu pripremu svi vole, a jelo je i ukusno i zasitno.


Priprema:

Nakon što ste oprali pod mlazom vode, luk, mrkvu i papriku narežite na krupnije komade i posložite na pleh.

Pecite dvadesetak minuta na 220 stupnjeva.

Pečeno povrće izmiksajte sa soli u blenderu. Dodajte nasjeckano pečeno povrće i začinite po želji, krumpir ogulite i narežite na veće komade.

Skuhajte povrće tako da ga potopite u hladnu vodu.
Varivo treba kuhati na jačoj temperaturi prvih dvadesetak minuta. Nakon toga smanjite vatru na štednjaku i ostavite da krčka još dvadesetak minuta.
Prije posluživanja gulaš po želji pospite nasjeckanim svježim peršinovim listom.
ugodno!

 

DODATNI ČLANAK:

Ono što najteže pada ženama tokom prženja hrane jeste ulje koje leti na sve strane.

Najgore od svega je što dosta vremena oduzima čišćenje šporeta i pločica ako se ne sredi odmah

Iskusne domaćice su otkrile način kako da rešite problem sa tim.

Sada ne morate da se brinete niti dodatno da čistite. Postoje jednostavni trikovi kojim se prskanje može spriječiti, a slabo koja domaćica zna za njih.

Temperatura

Možda mislite kako ste do sada postali ekspert i kako vam nije potreban termometar da biste prepoznali temperaturu ulja, ali iznenadili biste se koliko griješite.

Naravno, možete to provjeriti pomoću komadića hleba, tosta ili umakanjem drvene varjače – ali nijedna od ovih metoda nije dovoljno precizna i možete ozbiljno omanuti.

Prava temperatura ulja pravi razliku između hrskavog, ukusnog jela i mlitave, uljem natopljene hrane, pa možda i nije tako loša ideja uzeti dobar termometar za kuhanje koji će vam uvijek tačno reći kada je ulje spremno.

Začin prije hrane

Trik koji  prskanje ulja je krajnje lak – čim u tiganj dodate ulje, pre nego što se zagreje, dodate i malo soli, a hranu pre prženja dobro osušite.

Važno je da namirnice koje stavljate na zagrejano ulje ne budu vlažne, jer upravo kombinacije vlage i vrelog ulja dovodi do prskanja. Prosušite ih i lagano, uz pomoć špatule, spuštajte u tiganj, sa što manje visine.