PRIJE KISELJENJA KUPUSA, OBAVEZNO DODAJTE U POSUDU I OVU VOĆKU: - Strong Woman

Balkan news

PRIJE KISELJENJA KUPUSA, OBAVEZNO DODAJTE U POSUDU I OVU VOĆKU:

By  | 

Može ga se kupiti u svim trgovinama, ali ništa ne može nadmašiti kupus koji ste kiselili sami

Kupus, pogotovo kiseli, odnosno fermentirani, prepun je vitamina i tokom zime je neizostavna namirnica u mnogim jelima. Najbolje ga je kiseliti kod kuće jer je takav najukusniji.

Uprkos impresivnom dijelu hranjivih sastojaka, kiseli kupus obično jedemo samo preko zime jer spada u hranu koja se teže probavlja i nekima može loše sjesti na želudac. Bez obzira na to, trebali bismo ga jesti cijele godine jer izvrsno čuva imunitet i opskrbljuje organizam potrebnom dozom vitamina.

Smatra se da je kiseli kupus nastao u Kini prije više od 2.000 godina jer je tada fermentacija bila jedna od metoda kojom se hrana čuvala od propadanja. Kupus je preživio test vremena i postao je popularan prilog i začin jelima u mnogim kulturama. Iako je i sveži kupus vrlo zdrav, kiseli ima daleko veće zdravstvene dobrobiti.

Može ga se kupiti u svim trgovinama, ali ništa ne može nadmašiti kupus koji ste kiselili sami.

Kako se kiseli kupus kod kuće?

Prije kiseljenja kupusa potrebno je uzgojiti ili kupiti kvalitetne glavice kupusa. Pazite da su plosnate (ako ga kiselite za sarmu), čvrste, zdrave i teške oko 1,5 kilograma.

Šta vam sve treba:

– 30 kg kupusa

– kilogram soli

– biber u zrnu

– tri do četiri zrele dunje

– lovorov list

– duboka plastična posuda s poklopcem (kaca)

– pamučna krpa velike gustoće

– drvene letvice

– veliki kamen

– ribež

kiseli-kupus-750x430

Postupak:

Prvo očistite glavice kupusa od vanjskih listova i operite ih. Zatim odvojite glavice koje ćete ostaviti za sarmu (obično se ostavlja 3-6). Izdubite ih u sredini kako biste maknuli korijen i tu udubinu napunite solju. Prvi red koji ide u posudu je naribani kupus.

Nakon što ste ga naribali i stavili na dno, posolite ga i popaprite po želji. Na vrh dodajte nekoliko šnita dunje kako bi kupus bio žut i dva lovorova lista. Na njega slažete glavice (najčešće stanu tri) i ponavljate postupak dok ne potrošite sav kupus. Svaki sloj kupusa snažno pritisnite nečim teškim, najbolje drvenim batom.

Preko kupusa nalijte hladnu vodu tako da ga prekrije oko dva prsta. Na vrh stavite platnenu krpu i zataknite je uz rubove, na nju stavite drvene letvice i na njih teški kamen da se glavice i naribani kupus ne bi dizali. Posudu poklopite, a ako vam kamen viri van, posudu prekrijte starom krpom ili stolnjakom.

Nakon tri sedmice do mjesec dana, provjerite je li kupus kiseo – mora imati normalan miris, a rasol mora biti bistar.

Maknite kamen, letvicu i krpu i operite ih i po potrebi dodajte vodu da prekrijete kupus. Sve ponovno vratite i složite u posudu i pokrijte poklopcem. Kupus se najbolje kiseli na 12 do 18 °C, a posudu držite na prozračnom mjestu gdje nema prašine.