PREDIVNA PRIČA IZ BiH: Pronašao punu kovertu novca, odmah je vratio vlasnici, pretužno je bilo kada je saznao za šta je novac skupljala - Strong Woman

Balkan news

PREDIVNA PRIČA IZ BiH: Pronašao punu kovertu novca, odmah je vratio vlasnici, pretužno je bilo kada je saznao za šta je novac skupljala

By  | 

Halil Smajić iz Sarajeva je par dana prije pronašao kovertu u kojoj je bilo 3.300 KM, te je vraćanjem gotovine vlasniku pokazao dobar razlog i povjerenje.

Konkretno, Smajić nikada nije razmišljao o tome da zadrži novac u tragovima. Kovertu je vratio Nani, od koje je dan ranije kupio automobil “golf 2”. Nana je prodavala kovertu s novcem jer joj je trebao.

– Preko kolege sam čuo da gospođa sa Dobrinje prodaje tuđi automobil, koji je on davno premestio. Obavijestio me je da žena prodaje auto za novac. I pored toga što mi to vozilo nije bilo potrebno, dobio sam ga da joj pomognem, da je upoznam, pošto nije koristila vozilo. Stara je i živi sama. Platio sam joj više od dogovorenog iznosa. Pregledao sam ga i sa suprugom da vidimo šta treba popraviti jer je vozilo staro i trebalo je dosta novca da košta. Sam sam otvorio pretinac za odlaganje, tražio eroziju. Moja žena je vidjela kutiju kada sam podigao presvlake, a iz kutije koju smo podigli ispala je koverta. Otvorio sam ga, bio je napunjen gotovinom. Izbrojao sam, sve je bilo 3.300 KM. Nisam kratko razmišljao šta da radim, jer ne moram da se mučim sa tuđim hakom – rekao je Smajić za Preporod.info.

Odmah je, dodaje, dobio telefon i nazvao vlasnika. Bilo kako bilo, pošto nije mogao da dopre do nje, pozvao je koleginicu preko koje je ispitao njene okolnosti.

– Obavestio sam svog saputnika šta sam našao. Rekao mi je: “Halile, ti si to otkrio; koristi to kako ti odgovara.” Dao sam mu do znanja da je novac moj i da bi trebao pokušati da je nazove i izvijesti o onome što se dogodilo. Dao mi je do znanja da je njena druga žena zbrisana, da skupljaju novac za sahranu. U trenutku kada se preselio, njegova bolja polovina nije mogla ući u trag tom novcu. Pregledala je cijelu kuću prije nego što je odustala. Halala ih. Sljedećeg dana sam smislio kako da dođem do Nane. Dok smo razgovarali telefonom, plakala je i zahvaljivala nam se. U trenutku kada sam otišao sa svojom boljom polovinom da joj ga predam, napravila nam je espresso, još jednom zaplakala i zahvalila mi se. Njene suze, ali uz to i zadovoljstvo, za mene su najbolja nagrada – kaže Smajić, dodajući da nema blaženstva u tuđem životu, prenosi Preporod.info.