Balkan news

POGLEDAJTE STA TREBA DA URADITE SVAKU NOC PRIJE SPAVANJA

By  | 

Odmor je ključan za dobro fizičko i psihičko blagostanje. Slično je jednako važno kao zdrav režim prehrane ili tjelovježba. Kako god bilo, velik dio odraslih ne odmara dovoljno, a mnogi se bude oko ponoći razmišljajući o svojim brigama.

Nadalje, jedan od problema, kažu stručnjaci, jest to što dio odraslih nema legitiman raspored spavanja. U tom smislu, leže u krevetu dok im pogledi još idu “300 svaki sat”, a to im ne dopušta odmor.

Kako bi sve ovo spriječio, majstor odmora Niall Stanley, dr.med., kaže da je prilično malo potrebno 30 minuta da se pripremite za odmor.

“Ne možete pronaći fantaziju, morate dopustiti fantaziji da vam uđe u trag. Morate postaviti svoje tijelo i um u pravo stanje da bi vam fantazija lako ušla u trag. Na taj način ćete opustiti svoje tijelo i psiha”.

Učitelj Mark Kropli kaže da je “30 minuta prije spavanja dovoljno za opuštanje i odmor”.

“Imajte na umu važnost pristojnog dnevnog rasporeda, bilo da se radi o odmoru ili nekom drugom dijelu života, jer on može značajno povećati vaše izglede da budete bolji.”

U svakom slučaju, što je to što se želite opustiti prije spavanja? Ovih šest faza!

30 minuta prije spavanja

Iskoristite zadnjih pola sata prije spavanja da dovršite poslove koje ste započeli tijekom dana. Pošaljite poruke, pokrijte račune elektroničkim putem ili napravite plan dana za naredni dan.

Istraživanje je pokazalo da osobe koje pet minuta prije spavanja odlože kako bi sastavili popis obveza za sljedeći dan, bez ikakvih problema kimaju znatno više.

25 minuta prije spavanja

Sada je idealno vrijeme da isključite sve gadgete koji ispuštaju plavu svjetlost. To podrazumijeva PC, iPad, tablet i mobitel.

Eksperimentalno je dokazano da plavo svjetlo sprječava dolazak melatonina, kemikalije koja označava tijelo da je došlo vrijeme za odmor.

U slučaju da je mobitel teško isključiti iz razloga što vas oprez treba probuditi, tada ga u biti uključite s ekranom prema dolje ili ga stavite u ormarić da plavo svjetlo ne ne uzrokuje problem.

20 minuta prije spavanja

To je najbolja prilika da očistite zube i izbacite kozmetiku. Važno je ne prati se nekoliko trenutaka prije nego što udarite po sijenu, jer će vas to razbuditi.

15 minuta prije spavanja

Optimalno vrijeme za brzo tuširanje. Topla voda pomoći će vam da brže klimnete s obzirom na to da se tijelo nešto kasnije ohladi.

Stručnjaci kažu da razina unutarnje topline opada za deset stupnjeva nedugo prije odlaska na spavanje.

10 minuta prije spavanja

Idi u kupaonicu. Možda vam zvuči jasno, ali čak 42% pojedinaca ne odmara se dobro s obzirom na to da ne odu mokriti prije no što kimnu, a nakon toga se probude tijekom večeri.

5 minuta prije spavanja

Potpuno se utišajte – tako da nema više razgovora sa suučesnikom.

Da biste se bolje odmorili, shvatite da je krevet samo mjesto za odmor – na taj način nikada ne nosite svoje računalo u krevet da biste još malo radili, ili pojeli lagani obrok i tako dalje.